Deja Vu

Elokuvat · Stara.fi

Tuottaja Jerry Bruckheimer ja ohjaaja Tony Scott ovat pari, jolta voi odottaa vain ja ainoastaan hyviä actionleffoja. Parivaljakko lunastaakin jälleen kerran odotukset työstämällä valkokankaalle tiivistahtisen jännitysnäytelmän. Elokuvan tarina poikkea tavanomaisesta, sillä käsikirjoitus on monisyinen ja hieman erikoinen. Katsojan pitää olla tosissaan mukana pysyäkseen kärryillä useilla aikajanoilla samanaikaisesti.

Elokuvan perusajatuksena on ihmisen ikiaikainen unelma aikakoneesta. Nyt Yhdysvaltojen hallitus on kehittänyt vahingossa koneen, jolla voidaan katsoa neljän päivän takaiseen menneisyyteen. Satoja ihmishenkiä vaatinutta pommi-iskua tutkiva ATF-agentti Doug Carlin (Denzel Washington) pääsee testaamaan laitetta ja kurkistamaan menneisyyteen. Sieltä löytyykin vyyhti, joka lyö viranomaiset ällikällä. Varsinkin kun Carl asettaa koneen suorituskyvylle uudet standardit yrittäessään aikamatkaa.

Onnistuuko ihminen matkustamaan ajassa ja muuttamaan tulevaisuutta? Miten käy nykyisyyden, jos se onnistuu? Voidaanko rikostutkintaa tehdä kahdessa ajassa?

Kameran takana on siis action-leffojen dream team, ja sen huomaa. Jännitys on tiivistä, eikä katsojaa päästetä hengähtämään. Washingtonin lisäksi valkokankaalla nähdään sivuosissa Val Kilmer ja Adam Goldberg. Perustarinan, eli aikakoneen, ympärille on rakennettu toimiva viitekehys, joten tarina ei tunnu liian kornilta.

Deja Vu on nopeatempoinen ja omintakeinen jännityspätkä, jossa nähdään yksi elokuvamaailman erikoisimmista takaa-ajoista.

Pisteet 4/5