Isiemme liput

Elokuvat · Stara.fi

Yksi maailmanhistorian tunnetuimmista valokuvista otettiin Iwo Jima -saarella vuonna 1945, kun jenkkisotilaat pystyttivät maansa lipun Suribachi-vuoren huipulle verisen taistelun tauottua. Voitin symboliksi noussut valokuva teki siinä näkyvistä henkilöistä hetkessä sankareita ja auttoi nostamaan tunnelmaa kotirintamalla. Mutta keitä tuossa kuvassa olikaan?

Elokuvan perustuu James Bradleyn yhdessä Ron Powersin kanssa kirjoittamaan menestyskirjaan. Bradleyn isä on yksi valokuvassa näkyvistä sotilaista. Isiemme liput on elokuva siitä, kuinka yksi valokuva voi ratkaista sodan. Lavastettunakin.

Elokuvan kolme sankaria, John ”Doc” Bradley (Ryan Philippe), Rene Gagnon (Jesse Bradford) ja Ira Hayes (Adam Beach), joutuvat vasten tahtoaan valtion näyttelyapinoiksi. Sankareiksi, joita käytetään hyväksi ja jotka heitetään pois kun hyöty on saavutettu. Samalla miehet tekevät tärkeää työtä auttamalla varainhankinnassa, vaikkakin vastentahtoisesti.

Clint Eastwoodin ohjaaman elokuvan tehosteet ovat upeita, ja katsoja saakin ihastella harvinaisen näyttävän näköisiä räjähdyksiä. Varsinkin taistelulaivojen pommitukset taistelukentän tunnelma ovat hienoja. Tuotajakumppani Steven Spielbergin osuus lienee tuolla saralla varsin tärkeä.

Käsikirjoittajat Paul Haggis ja William Broyles Jr. ovat muokanneet kirjasta toimivan käsikirjoituksen, jossa päähahmojen tuska ja turhautuminen on saatu hyvin esiin. Perinteisen sotaleffan lokeroon tämä elokuva ei siis mahdu.

Harvinaislaatuisen jenkkien sotaleffan tästä tekee myös yltiöpäisen karkkikuorutuksen puuttuminen, vaikka lippua palvotaankin alusta loppuun. Elokuvan tarina kritisoi rivien välissä sotaa ja jenkkihallinnon tapaa keksiä jopa valheellisia sankaritarinoita kotirintaman mieliksi. Samalla nostetaan hattua saarella aikanaan taistelleille oikeille sankareille.

Bunkkereissaan väijyvät japanilaiset on jätetty tässä leffassa vain lyijysuihkujen rooliin, sillä Isiemme liput on ensimmäinen osa Clint Eastwoodin työstämää Iwo Jima -saagaa. Sarjan toinen osa on Letters From Iwo Jima, joka esittää osin samat tapahtumat japanilaisten näkökulmasta.

Ohjaus: Clint EastwoodKäsikirjoitus: William Broyles Jr. ja Paul Haggis. Perustuu James Bradleyn ja Ron Powersin kirjaan.Pääosissa: Ryan Philippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Paul Walker, Robert Patrick.Ensi-ilta: 01.12.2006Kesto: 135min.Ikäraja: 15

Pisteet 3/5