V2 Jäätynyt enkeli

Elokuvat · Stara.fi

Pari vuotta sitten ensi-iltansa valkokankaalla saanut Vares saa nyt jatkoa. Ja hyvin saakin. Siinä missä ykkösosa ei onnistunut säväyttämään, kakkonen toimii itsenäänkin oikein mainiosti. Kyseessä ei siis ole varsinainen jatko-osa, joten nimeksikin on valittu ytimekkäästi V2.

Käsikirjoittaja Marko Leino on kirjoittanut Reijo Mäen Jäätynyt enkeli -romaanin pohjalta toimivan käsikirjoituksen, ja suurin osa valkokankaan hahmoista on uskottavia. Pori on raikas valinta tarinan sijoituspaikaksi ainaisten Helsinkien ja Turkujen sijaan. Paikallinen murre on tunnetusti vaikea pala, ja ”tuanoinnii” -lokalisointi meneekin aavistuksen överiksi. Se tuskin häiritsee muita kuin porilaisia.

Elokuvan punainen lanka on reijomäkeläiseen tyyliin sellainen, että se voisi olla realistinen jopa Suomessa. Turhaa yliampumista on siis pyritty välttämään, vaikka välillä mennäänkin rajamailla. Tarina kykenee säilyttämään intensiteettinsä, ja osaa yllättää katsojan loppuratkaisuun saakka.

Juha Veijonen on edelleen onnistunut valinta päähenkilöksi. Vesa Vierikko tekee lyhyen, mutta sitäkin paremman roolin, ja järkälemäisenä pahiksena nähdään aina yhtä vaikuttava Jussi Lähde. Jasper Pääkkönen ei välttämättä ole onnistunein valinta hevibändin keulahahmoksi, mutta Kari-Pekka Toivonen toimii hyvin luihuna pikkurikollisena. Kaurismäkeläinen Markku Peltola on yhä liian jumissa vanhaan tuttuun muottiinsa. Elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelä vilahtaa myös elokuvassa taksikuskina.

Mäkelä onnistuu ohjauksessa kiitettävästi jo ensimmäisistä tilttauksista saakka. Leffan musiikkina kuullaan kotimaista rocktuotantoa, ja puikoissa ovat niin Kotiteollisuus, Kotipelto, Tarot, Blake kuin Amorphiskin.

Yhteenvetona todettakoon, että V2 Jäätynyt enkeli on parasta kotimaista rikosdraamaa sitten Paha maa -elokuvan.

Genre: Toiminta/jännitysOhjaus: Aleksi MäkeläPääosissa: Juha Veijonen, Hannu-Pekka Björkman, Kari-Pekka Toivonen, Kari Väänänen, Lotta Lindroos, Johanna Kokko, Jasper Pääkkönen, Jussi Lampi, Kari Hietalahti, Pekka Huotari, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Matti Onnismaa, Markku Peltola, Vesa Vierikko, Hannu Kivioja, Rinna Paatso, Teemu LehtiläKesto: 1:32Ensi-ilta: 12.01.2007

Pisteet 4/5