Nelly Furtado

Haastattelut · Stara.fi

Grammy-palkittu r&b-tähti Nelly Furtado oli vuoden 2000 yllätysmenestyjiä. Hänen debyyttisinglensä I’m Like A Bird valloitti hittilistojen kärkisijoja ympäri maapallon. Furtadon viimevuosinen uudelleen lanseeraus oli hänen läpimurtovuottaankin suurempi yllätysmenestys. Stara tapasi Nelly Furtadon Lontoossa.

Nelly Furtadon Maneater-single oli ykköshitti Britanniassa ja lukuisissa muissa maissa, Promiscuous-single nousi puolestaan Yhdysvaltojen singlelistan ykköseksi. Kappaleet sisältänyt Loose-albumi hallitsi siis hittilistojen terävintä kärkisijaa molemmissa maissa. Furtado on itsekin yllättynyt megamenestyksestään.

– Kun sain Loose-albumin valmiiksi, toivoin vain ihmisten pitävän uusista lauluistani. Fanieni reaktiot ovat yllättäneet minut täydellisesti. En osannut edes haaveilla ykköshiteistä, Furtado totesi Staralle vaatimattomasti.

Nelly Furtado koki uudella albumillaan täydellisen muodonmuutoksen. Hänen kahdelta ensimmäiseltä albumiltaan – Whoa, Nelly! ja Folklore – tuttu etninen soundi ja imago ovat muuttuneet nykyaikaiseksi seksikkyydeksi ja tiukaksi konemusiikiksi. Furtado vakuuttelee vain tuovansa esille aikaisemmin taustalle jääneitä puolia persoonallisuudestaan, kyseessä ei ole laskelmoitu uravalinta.

– Olen edelleenkin samanlainen ihminen kuin vaikkapa viitisen vuotta sitten. Suunnitelmissani on urani alusta lähtien ollut hyvinkin erilaisilta kuulostavien albumeiden julkaiseminen. Tavoitteenani on yllättää itseni ja fanini.

Studiotyöskentelyä tövuorossa

Kanadalainen Furtado työsti Loose-albumin pääasiassa amerikkalaisen tuottaja Timbalandin kanssa. Hiphop- ja r&b -musiikkityylien arvostuimpien tuottajamestarien joukkoon lukeutuva Timbaland on tehnyt aikaisemmin yhteistyötä muun muassa Justin Timberlaken ja The Pussycat Dollsin sekä Jay-Z:n ja Lloyd Banksin kanssa.

– Hiphop ja r&b ovat olleet lapsuudestani lähtien suosikkimusiikkityylejäni. Salt’n’Pepa on kaikkien aikojen suosikkibändejäni. Mary J. Bligen ja esimerkiksi TLC:n tuotanto on puolestaan aina inspiroinut minua laulujeni kirjoittamisessa, Furtado kertoo.

– Timbalandin kanssa työskentely tuntui luonnolliselta valinnalta, koska hän hallitsee hiphopin ja r&b:n täydellisesti. Hän pyrkii myös jatkuvasti kehittelemään musiikkityylejä, ja on luonut oman ja tunnistettavan soundinsa.

Nelly Furtado ja Timbaland äänittivät hittialbuminsa Miamin lämpimissä olosuhteissa. Furtado omaksui Timbalandilta hänelle uuden ja epätavanoimaisen työskentelytavan. 28-vuotias yksinhuoltajaäiti Furtado vietti päivät kolmivuotiaan Nevis-tyttärensä kanssa kaupungin hiekkarannoilla. Yöt vierähtivät Timbalandin kanssa studiossa.

– Timbaland on yöeläin. Aloitimme työt aina vasta puolenyön tuntumassa. Koska kaikki laulumme on äänitetty yöllä, niissä on mielenkiintoista mystisyyttä ja positiivista tummasävyisyyttä.

– Tavoitteenamme oli nauttia musiikin teosta. Toteutimme albumin spontaanissa ilmapiirissä, jammailimme vain studiossa. Kehittelimme mielenkiintoiselta kuulostavia soundeja. Laulut syntyivät kuin itsestään.

Seksikkäämpiä kappaleita

Nelly Furtado ja Timbaland saivat jammailukavereikseen studiolle useita tunnettuja muusikoita. Coldplay-bändin laulaja-laulunkirjoittaja Chris Martin innostui jopa kirjoittamaan Furtadon kanssa laulun All Good Things (Come To An End), joka oli albumin kolmas kansainvälinen singlejulkaisu. Hittialbumilta on julkaistu jo kuusi singleä eri puolilla maailmaa.

– Timbaland ja Chris ovat hyviä ystäviä ja toistensa musiikin suuria faneja. Timbaland vain ehdotti kaupungissa Coldplayn konsertin takia vierailleelle Chrisille jammailua kanssamme. Kun aloimme aamuyöstä lopetella sessiotamme, harmittelin ääneen musiikillisen hauskanpitomme loppumista. All Good Things Come To An End syntyi tilanteen inspiroimana muutamassa hetkessä.

Nelly Furtado nautiskeli laulujen kirjoittamisesta Miamin yössä. Vilkkaan kaupungin välitön ilmapiiri vapautti hänen estonsa ja mielikuvituksensa. Nelly Furtadosta on tullut Loose-albumillaan seksikkyytensä ja naisellisuutensa kanssa sinut oleva aikuinen nainen.

– Miamin päivisin aurinkoisen rennolla ja iltaisin kiihkeärytmisen jännittävällä ilmapiirillä oli suuri vaikutus musiikkiini. Pelkästään elämästään nauttivien ihmisten näkeminen rentoutti minut kaikenlaisista paineista.

– Nautin mieltäylentävien ja seksikkäiden laulujen kirjoittamisesta ja esittämisestä. Myös fanini tuntuvat samastuvan aikaisempaa rohkeampaan olemukseeni ja musiikkiini, Furtado kertoi Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo