Apocalypto

Elokuvat · Stara.fi

Mel Gibsonin massiivinen seikkailuelokuva Apocalypto sai heti ensi-iltansa jälkeen runsaasti kritiikkiä osakseen. Guatemalalaisten ja mayojen edustajat kritisoivat elokuvaa rasistiseksi ja totuutta vääristäväksi. Lisäksi Gibsonin väitetään varastaneen kohtauksia liki parinkymmenen vuoden takaisesta elokuvasta.

Elokuva kertoo Gibsonin version Maya-kulttuurin viimeisistä päivistä, pelon valtakunnasta ja yhteiskunnan rappiotilasta.Varsinaiseen elokuvaelämykseen edellä mainitut syytökset eivät vaikuta, mutta mayat ovat oikeassa ainakin siinä, että elokuva on brutaalia verenvuodatusta sekä ylenpalttista sisäelimillä ja irtoavilla päillä mässäilyä elokuvataiteen varjolla.

Jos väkivallalla mässäily jätetään sivuun, elokuva tarina pitää lopulta katsojan hyvin otteessaan ja intensiteetti pysyy korkealla. Verilöyly keskittyy elokuvan ensimmäiselle puoliskolle, kun varsinainen tarina keskittyy puolestaan jälkimmäiselle puoliskolle. Kahden ja puolen tunnin kestossa on tosin vähintään puoli tuntia ylimääräistä.

Meksikossa kuvatun elokuvan puitteet ovat kerrassaan upeat ja Gibsonin ohjaus näyttävää. Varsinkin hidastukset ja pitkät kamera-ajot luovat upeaa tunnelmaa. Elokuvan casting on todella onnistunut, vaikka mukana ei ole yhtään varsinaista ”nimeä”. Elokuva on puhuttu maya-kielellä, joten sekin tuo jo oman eksoottisen antinsa kokemukseen.

Apocalypto on ehdottomasti katsomisen arvoinen matka vuosisatojen taakse toiseen kulttuuriin. Herkkähipiäisille se voi tosin olla hieman liian veristä katsottavaa.

Pisteet 4/5