Suden vuosi

Elokuvat · Stara.fi

Olli Saarelan ohjaama kotimainen Suden vuosi perustuu Virpi Hämeen-Anttilan samannimiseen romaaniin. Elokuva kertoo yliopistossa kirjallisuutta opiskelevasta Sarista ja tämän opettajasta Mikosta.

Yliopistolla dosenttina toimivan Mikon vaimo jättää tämän toisen miehen vuoksi, ja Mikko jää tyhjän päälle ilman asuntoa. Mikon luennoilla käyvä Sari ehdottaa Mikolle kimppa-asumista, ja parin välille kehittyy hitaasti ulkopuolisten kummeksuma rakkaussuhde. Sarin elämää varjostaa kuitenkin epilepsia, jonka oireet hankaloittavat elämää.

Suden vuosi kuvaa nuoren naisen kasvamista sairauden varjossa. Epilepsiasta on leffassa tehty pimeä mörkö, joka aika ajoin ilmestyy päähenkilön Sarin elämään epämääräisen suden hahmossa. Yliopistolla dosenttina toimivan Mikon ja Sarin opettaja-oppilassuhdetta kuvataan leffassa kahden ympäristöstään poikkeavan ihmisen sielujen kohtaamisena. Valjulla tavalla toteutettu kokonaisuus ei kuitenkaan onnistu koskettamaan millään tasolla.

Elokuvaa vaivaa kerronnan hidastempoisuus, joka saa katselijan liikehtimään vaivaantuneena penkissään. Hidas tempo saattaa osiltaan johtua käsikirjoituksen heikosta sisällöstä, sillä itse leffan tarina ei ole kovinkaan onnistunut. Näyttelijät tekevät kohtalaisia roolisuorituksia, mutta ajoittain henkilöhahmojen dialogit kuulostavat erittäin väkinäisiltä. Muutamaa hauskaa kohtausta lukuunottamatta elokuva on aika puuduttavaa katseltavaa.

Epilepsia-sairauden tunnettuutta leffa varmasti onnistuu lisäämään, mutta muutoin elokuvasta jää tyhjä fiilis.

Genre: DraamaOhjaus: Olli SaarelaPääosissa: Krista Kosonen, Kari HeiskanenKesto: 1:42Ensi-ilta: 2.2.2007

Pisteet 2/5