The Last King of Scotland

Elokuvat · Stara.fi

The Last King of Scotland on osittain tositapahtumiin perustuva jännitysdraama, joka keskiössä on Ugandan hirmuhallitsija Idi Amin. Vasta vuonna 2003 kuollut Amin hallitsi maataan verisesti kahdeksan vuoden ajan. Tuona aikana surmattiin 300.000 kansalaista ja maa joutui kaaokseen ja talousvaikeuksiin.

Elokuva keskittyy skottilaisen nuoren miehen, Nicholas Garriganin (James McAvoy), elämään maassa, jonne hän suuntaa hakemaan kokemuksia valmistumisensa jälkeen. Sattumien kautta hän päätyy pian Idi Aminin (Forest Whitaker) lääkäriksi ja nousee pian hänen neuvonantajakseen.

Alku sujuu leppoisasti vallan keskiössä, mutta pian lääkärille alkaa aueta Aminin todelliset toimet verenhimoisena hallitsijana. Lopulta kansaa kaatuu kuin dominonappuloita ja presidentin lähimmätkin saavat osansa. Käsikirjoituksen toivoisi dramatisoivan tapahtumia liikaa, sillä muussa tapauksessa tilanne Ugandassa on ollut todella heikko.

Näyttelijöinä on pääasiassa uusia kasvoja, joista varsinkin pääosaa esittävä James McAvoy suoriutuu oikein mainiosti roolistaan. Myös Gillian Anderson toimii homssuisena hoitsuna. Erityisesti pitää kuitenkin mainita Forest Whitaker, joka suorastaan loistaa vallastaan sokaistuneen Idi Aminin roolissaan. Mies jopa näyttää samalta kuin esikuvansa.

Ohjaaja Kevin Macdonald osaa pitää lähikuvillaan ja välähdyksillään jännityksen tapissa koko elokuvan ajan, ja katsojan pulssi pysyykin korkealla alusta loppuun. Tässä on harvinaisen pysäyttävä elokuva.

Genre: Draama/jännitysOhjaus: Kevin MacdonaldPääosissa: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurneyKesto: 2:05

Pisteet 4/5