Blood Diamond – Veritimantti

Elokuvat · Stara.fi

Alkuvuoden Afrikka-teema jatkuu valkokankaalla Leonardo DiCaprion tähdittämällä Blood Diamond – Veritimantti -elokuvalla. Leffan tunnelma on hyvin samankaltainen kuin äskettäin ensi-iltansa saaneessa Last King Of Scotland -elokuvassa. Valkoinen mies taistelee elämästään mustien maailmassa, eli luvassa on aseita, sotaa, väkivaltaa – ja tällä kertaa myös timantteja.

Leffa sijoittuu 1990-luvun kaaosmaiseen Sierra Leoneen, jossa lapset ryöstetään perheiltään ja heistä koulitaan raakalaismaisia lapsisotilaita maan sisällissotaan. Kaiken ydin on kuitenkin äiti maa, joka antaa kapinallisille timantteja ja sitä kautta aseita.

Rodesialainen Danny Archer (Leonardo DiCaprio) on entinen palkkasoturi, joka on siirtynyt timanttien salakuljetukseen. Hän tapaa putkassa Solomon Vandyn (Djimon Hounsou), joka on löytänyt huikean arvokkaan vaaleanpunaisen jättitimantin. Hän on elossa vain koska ei ole kertonut timantin olinpaikkaa sitä haluaville.

Lopulta Archer ja Solomon taistelevat yhdessä tiensä kohti mystistä timanttia, ja samalla katsoja pääsee huikealle ja veriselle matkalle pimeimmässä Afrikassa. Tiimiin liittyy myös amerikkalainen toimittaja Maddy Bowen (Jennifer Connelly), joka haluaa kertoa maailmalle veren tahrimista timanteista.

Käsikirjoitus pitää katsojan hyvin jännityksessä, eikä tarina ole liian ilmeinen. Verellä mässäilyn olisi tosin voinut jättää hieman vähemmälle. Tarinan pahiksia ovat eurooppalaiset liikemiehet ja hyviksiä tavalliset afrikkalaiset. Edward Zwick on ohjannut rainan onnistuneesti, mutta hahmoista olisi saanut irti enemmänkin. Nyt syvennytään paremmin vain DiCaprion hahmoon.

Casting on onnistunut mainiosti ja valinnat Solomonin poikaa myöden ovat toimivia. Leonardo DiCaprio lienee vahvoilla Oscar-mittelössä ja Djimon Hounsoun voisi laskea roolistaan jo lähes varmaksi voittajaksi parhaan sivuosan sarjassa.

Blood Diamond – Veritimantti on vauhdikas tarina vakavasta aiheesta.

Genre: Seikkailu/draama/jännitysOhjaus: Edward ZwickPääosissa: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon HounsouEnsi-ilta: 9.2.2007Kesto: 2:26

Pisteet 4/5