Scooter : The Ultimate Aural Orgasm

Albumit · Stara.fi

Saksalainen konejyrä Scooter jaksaa paahtaa vielä 13 vuoden jälkeen sata lasissa. Yhtye on kokeillut urallaan monenlaisia soundeja, mutta pääpiirteiltään yhtyeen musiikki on jämähtänyt 90-luvun alkupuolelle. Yhtyeen musiikin pääteema, tuttujen hittikappaleiden lainaaminen jatkuu myös nyt, kun lainauksia kuullaan esimerkiksi The Prodigy ja The KLF -yhtyeiltä.

Uudella albumillaan yhtye kokeilee myös hiphop-soundeja, kun levyn ensimmäisellä Behind The Cow -singlelohkaisulla vierailee Fatman Scoop, jonka anti on kieltämättä ihan asiallinen. Muuten kappale perustuu pääosin legendaarisen The KLF -yhtyeen What Time Is Love -läpimurtohittiin vuodelta 1990.

Does The Fish Have Chips? -kappaleen tausta ja pääteema on lainattu The Prodigyn Smack My Bitch Up -hitistä ja bridgen teema on puolestaan lainattu Nirvanan Smells Like A Teen Spirit -klassikosta. Kokonaisuutena kappale ei ole kovin kummoinen paketti, vaikka lähteet ovat laadukkaat.

The United Viben loppuosan hidastussetti toimii tanssilattialla kyllä, jos Scooter muuten toimii. Lass Uns Tanzen -kappale on rakennettu Jason Nevinsin kymmenen vuoden takaisen It’s Like That -remixin päälle, mutta mukaan on saatu myös mainioita ”omia” elementtejä. Lopputulos on levyn parhaimmistoa, varsinkin kun päälle on vielä ripoteltu vuodelta 1992 peräisin olevan Quadrophonia -klassikon teemaa.

Kevyeksi vokaalitranceksi taittuva U.F.O. Phenomena on ihan toimiva melodinen paketti, ja Ratty’s Revenge on keskivertoa tavanomaisempi täyteraita. The Shit That Killed Elvis on puolestaan kuorolaulunsa osalta potentiaalinen hitti ainakin suuremmissa klubeissa, joissa tällaiset viisut tuppavat saamaan tunnelman kattoon. Kappaleessa on kuitenkin liikaa dynamiikkaa kertosäkeen ja säkeistöjen välillä.

Toimiva raita on myös Imaginary Battle, jonka vokooderivokaali toimii mainiosti ja naisvokaali ”Take Me, Aha Aha” luo sekin hienosti tunnelmaa. Levyn tylsimpiin kuuluva Scarborough Affair hakee tunnelmaa turhan kaukaa klassiselta puolelta, mutta tuo toki samalla hiukan monipuolisuutta albumille. Vokooderi-linjalla jatkaa myös East Sands Anthem, jonka skottiteema on kuitenkin auttamattoman vanhanaikainen ja korni. Lähes vokaaliton tranceraita Love Is An Ocean on ihan toimiva päätös levylle.

Kokonaisuutena The Ultimate Aural Orgasm on keskinkertainen Scooter-paketti, joka tarjoilee kyllä tanakkaa tanssikamaa, mutta mitään varsinaisesti uutta ja nykyiaikaista se ei kuitenkaan sisällä.

Pisteet 3/5

HUOM! Tämän levyn syntyhistoriasta voit kuunnella lisää itsensä H.P. Baxxterin suusta Staran podcast-haastattelussa. Kuuntele podcastit tästä: jakso 1, jakso 2 ja jakso 3.