Aavan meren tällä puolen

Elokuvat · Stara.fi

Ruotsinsuomalaisen äidin ja tyttären kesästä 1984 kertova Aavan meren tällä puolen on elämänmakuinen kasvutarina, jossa 11-vuotias Kirsi (Mia Saarinen) joutuu äitinsä mukana vastentahtoisesti kesäksi kotiseudulleen Suomeen.

Isän kuoltua äiti Ester (Milka Ahlroth) on muuttunut etäiseksi, ja Kirsi, eli Kid, syyttää siitä osin itseään. Linkkinä kotiin tulevalla toimittajalla on matkassaan radioasemalta lainattu nauhuri, jonne hän purkaa tuntojaan radioraporttien muodossa. Tarinan punaisena lankana on todellinen Suomi – Ruotsi -maaottelu äidin ja tyttären välillä.

Pian Kid huomaa äitinsä salailevan asioita, jotka kuuluisivat myös hänelle. Valheiden verkko on tuhota äidin ja tyttären suhteen, ja viedä tyttären hengen. Matkaseurana on mukana myös pari vuotta vanhempi sukulaispoika Jamppe (Jim Rautiainen), jonka kanssa Kid kokee seksuaalisuuden heräämisen. Murrosiän kynnyksellä olevien seksuaalinen jännite tuodaan selvästi julki, mutta sillä ei mässäillä, mikä pitää fokuksen äidin ja tyttären suhteessa.

Elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Nanna Huolman on tehnyt loistavaa jälkeä. Käsikirjoitus etenee luontevasti ja ohjaus on sujuvaa. Hän on saanut upeasti vangittua suomalaisen kesätunnelman tarinaa rytmittävillä maisemakuvilla ja äänimaailmalla. Lisäksi Kidin suomalaisia piikittelevät radioraportit ovat hersyvän hauskoja.

Lavastuksesta elokuva ansaitsee täyden kympin. 80-luku näkyy kaikessa limsamainoksia, automerkkejä ja huonekaluja myöden. Parasta elokuvassa on kuitenkin koulunäytelmästä valkokankaalle löydetty 12-vuotias Mia Saarinen, joka on pääroolissaan todellinen luonnonlahjakkuus.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Nanna HuolmanPääosissa: Mia Saarinen, Milka Ahlroth, Jim Rautiainen, Mari Rantasila, Timo TuominenEnsi-ilta: 9.3.2007Elokuvan kesto: 1:29

Pisteet 4/5