Mika

Haastattelut · Stara.fi

Brittimedia nosti Mikan korkealle jalustalle jo viime vuoden lopulla. Hänen debyyttisinglensä Grace Kelly nousi odotetusti Britannian singlehittilistan huipulle tammikuussa. Hänen debyyttialbuminsa Life In Cartoon Motion valloitti saarivaltakunnan albumihittilistan ykkössijan helmikuussa. Suomessa Mikan ensimmäisenä singlenä on julkaistu albumin kohokohtiin lukeutuva kappale Relax (Take It Easy).

Mikaa verrataan usein Queen-bändin edesmenneeseen laulaja Freddie Mercuryyn. Heidän olemuksessaan on samantyyppistä mahtipontisuutta. Myös heidän lauluäänensä muistuttavat toisiaan. Life In Cartoon Motion -albumin tuleviin singlejulkaisuihin kuuluva Big Girl (You Are Beautiful) kuulostaa kunnianosoitukselta Queenin hitille Fat Bottomed Girls, ja Mika jopa mainitsee Mercuryn etunimen Grace Kellyn sanoituksessa. Mika myöntää Mercuryn olevan hänen tärkeimpiä inspiraationlähteitään.

– Freddie on idolini, ihailen hänen laulu- ja laulunkirjoitustaitojaan. Vaikka vertailumme on minulle suuri kohteliaisuus, en rohkenisi koskaan korottamaan itseäni samalle tasolle hänen kanssaan. Freddie oli ainutlaatuinen ihminen, artisti ja legenda, Mika mietiskelee.

Mika on hyödyntänyt Life In Cartoon Motion -albumillaan vaikutteita Freddie Mercuryn lisäksi muun muassa Elton Johnilta, George Michaelilta ja etenkin tämänhetken suosikkibändi Scissor Sistersin Jake Shearsilta. Albumin yleisoundi kuulostaa usein päiviteltyltä 1980-luvun popmusiikilta. Relax (Take It Easy) muistuttaa mielenkiintoisesti Cutting Crew -bändin ainoaa isoa hittiä (I Just) Died In Your Arms.

– Tavoitteenani on luoda omanlaistani musiikkia. Vaikka hyödynnän lauluissani usein kaikenlaisia vaikutteita, lopputulos on aina minunlaiseni kokonaisuus, Mika kertoo Staralle.

– Laulunkirjoitusprosessi on minulle vaativaa työtä, koska näkemykseni musiikista ovat varsin persoonalliset. Tärkeimpänä tavoitteenani on valtavirrasta poikkeavien laulujen kirjoittaminen. Pyrin myös jatkuvasti kehittelemään laulunkirjoitustaitojani, korotan rimaa jokaisen valmiiksi saamani laulun myötä.

Koulukiusaamisen uhri

Selvästi erottuvan falsetto-lauluäänen omaavaa ja viiden oktaavin lauluääniskaalan hallitsevaa Mikaa kuvaillaan brittimediassa usein sanoilla kummallinen ja omituinen. Koska Mikan häpeilemättömän leiskuva ja prameileva olemus ja käytös herättävät huomiota, hän erottuu nopeasti kilpailevista poptähdistä. Mika on maineestaan pelkästään onnellinen.

– Lauluissani ylistetään usein yksilöllisyyttä. Ne kannustavat ihmisiä olemaan rohkeasti oma itsensä ja erottumaan harmaasta massasta. Sanoitukseni kertovat myös muun muassa vaikeista nuoruusvuosieni kokemuksista.

Mika, syntymänimeltään Michael Holbrook Penniman, syntyi Beirutissa vuonna 1983. Hänen äitinsä on libanonilainen ja hänen isänsä on amerikkalainen pankkiiri. Mika sekä hänen neljä sisarustaan ja vanhempansa joutuivat muuttamaan sisällissodan takia Beirutista Pariisiin. Perhe jatkoi pakomatkaansa Lontooseen vuonna 1992. Lukihäiriöstä kärsineellä Mikalla on ikäviä muistoja kouluvuosistaan.

– Nuoruuteni oli vaikeaa aikaa, koska olin vuodesta toiseen koulukiusauksen uhri. Jouduin erilaisen ulkonäköni ja värikkään vaatetyylini takia aina muiden koululaisten silmätikuksi ja ivailun kohteeksi. Myös käytökseni ja lukihäiriöni ärsyttivät heitä. Koulu oli kova koettelemus.

Pako oopperamaailmaan

23-vuotias Mika on paennut koettelemuksiaan koko ikänsä musiikkimaailmaan. Hän kirjoitti ensimmäisen laulunsa seitsemänvuotiaana. Venäläinen musiikinopettaja kannusti varhaisteini-ikäistä Mikaa purkamaan tunteensa musiikkiin ja kehittelemään laulujensa kirjoitustaitoa. Opettaja kehotti Mikaa myös opiskelemaan oopperaa. Mika aloittikin laulajanuransa oopperalaulajana. Viisitoistavuotias miehenalku lauloi Lontoon Royal Opera Housen näyttämöllä vuonna 1998.

– Oopperan värikäs ja sykähdyttävä maailma tarjosi minulle täydellisen pakopaikan ahdistavasta arkielämästäni. Pakenin todellisuutta musiikilliseen mielikuvitusmaailmaan. Luovuuteni laulajana ja laulunkirjoittajana moninkertaistui nopeasti.

Mikan tavoitteena on lapsuudestaan lähtien ollut poptähden ura. Hän aloitti demonauhojensa äänittelyn kaksitoistavuotiaana. Levy-yhtiöiden edustajat eivät kuitenkaan vuosikausien sinnikkäästä yrittelystä huolimatta vakuuttuneet Mikan laulujen ja imagon markkinointimahdollisuuksista suurelle yleisölle. Vasta Mikan tavoin valtavirrasta erottuvan Scissor Sisters -bändin megamenestys sai heidät kiinnostumaan hänen myyntimahdolisuuksistaan. Mika allekirjoitti levytyssopimuksen viime vuonna maailman suurimman levy-yhtiö Universal Musicin kanssa.

– Ainoastaan minä itse sekä vanhempani ja sisareni uskoivat menestymismahdollisuuksiini. Koska opiskelu ei kiinnostanut minua, musiikki oli ainoa mahdollisuuteni menestyä ja edetä elämässäni.

– Tavoitteenani on vuosikausia kestävä ura. Sen voi saavuttaa vain tekemällä ja julkaisemalla laadukasta musiikkia. Olen urani alusta lähtien vältellyt kaikenlaista hype-kikkailua. Ihmiset ovat oppineet tuntemaan minut pelkästään lauluistani. Minusta ei ole kirjoitettu edes skandaalijuttuja. Luotan persoonallisiin lauluihini sataprosenttisesti, Mika kertoo Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo