Sunshine

Elokuvat Viihdeuutiset · Stara.fi

Todettakoon heti alkuun, että Sunshine on vuoden huonoin elokuva. Sen genreksi on määritelty sci-fi ja jännitys, mutta mikäli elokuva olisi määritelty komediaksi, olisi se mennyt läpi keskinkertaista huonompana sci-fi-elokuvien parodiana, mutta tosikkoleffana tulos on vain surkuhupaisa.

Lähtökohtana on ihmiskunnan pelastaminen. Aurinko on kuolemassa ja se pitää käynnistää uudelleen pienen kaupungin kokoisella ydinpommilla. Pelastusryhmä matkaa aurinkoon suurella avaruusaluksella, ja matkalla eteen tulee jos jonkinlaisia vastoinkäymisiä.

Heti elokuvan alussa koko jännäri muuttuu surkuhupaisaksi parodiaksi oikeista avaruuselokuvista. Katsoja heitetään keskelle actionia ilman asiaankuuluvaa introa. Käsikirjoitus on täynnä aukkoja kuin reikäjuusto ja sen epäjohdonmukaisuudet saavat suorastaan nauramaan, mikä ei tietenkään kuulu sci-fi -jännäriin.

Leffan hahmot jäävät vain latteuksia lateleviksi puhuviksi päiksi ilman mitään substanssia. Tätä korostaa näyttelijöiden amatöörimäisyys, eikä liene sattumaa, että valkokankaalla nähdään hämmästyttävän selvät Ashton Kutcher ja Ryan Phillippe -look-a-liket. Ainoa valopilkku on pääosassa nähtävä Cillian Murphy.

Käsikirjoitus itsessään on vain lähes surkea, mutta ohjaaja on lisäksi onnistunut hukkaamaan jokaisen jännityksen ripauksenkin päättömään kohkaukseen, jota ryyditetään halpahallin alelaarista löydetyltä cd-levyltä peräisin olevalla musiikilla. Elokuvassa mennään alusta loppuun siitä missä aita on matalin – ja edullisin. Lopputulos on lähes yhtä perinpohjaisen surkea kuin George Clooneyn taannoinen Solaris-floppi.

Jännityselokuvalle ei liene kovin imartelevaa, että yleisö naureskelee avoimesti typerille juonenkäänteille. Jos kyseessä olisi avaruusparodia, olisi se ansainnut kolme pistettä. Nyt yksi säälipiste heruu näyttävistä erikoistehosteista. Tässä lienee ohjaaja Danny Boylen suhteellisen hyvin alkaneen uran lopun alku.

Genre: Sci-fi/jännitysOhjaus: Danny BoylePääosissa: Chris Evans, Cillian Murphy, Rose Byrne, Michelle Yeoh, Mark Strong, Cliff Curtis, Troy Garity, Hiroyuki Sanada, Benedict WongEnsi-ilta: 13.4.2007Kesto: 1:49

Pisteet 1/5