Transformers

Elokuvat · Stara.fi

80-luvulla varsinkin poikalapsien suosikkileluihin kuuluivat ehdottomasti Transformers-robotit, jotka muuntuivat milloin autoiksi milloin lentokoneiksi. Nyt Transformers -animaatiosarja ja sarjakuva on muokattu jo toistamiseen myös valkokankaalle sopivaan muotoon.

Transformers -elokuvan taustalta löytyy leffamaailman herra-iso-herra Steven Spielberg, jonka vaikutus näkyy selvästi myös valkokankaalla. Sarjakuvia on saatettu parin viime vuoden aikana valkokankaalle oikein urakalla, mutta Transformers on tuossa joukossa omaa luokkaansa. Michael Bayn ohjaama toimintaseikkailu pitää katsojan tiiviisti penkissään, vaikka kestoa on peräti kaksi ja puoli tuntia.

Leffan tarinassa on kyse Autobottien ja Decepticoneiden kaksintaistelusta, ja pelissä on tietenkin ihmiskunnan tulevaisuus. Sinänsä kieltämättä hieman kornia tarinaa on kasvatettu hyvin leffan punaiseen lankaan punotuilla sivujuonteilla, mikä tekee kokonaisuudesta yllättävän toimivan jo alusta alkaen. Peltikasojen ympärille on kehitetty myös varsin hauska päähenkilöiden semiromanttinen kehystarina.

Silmiinpistävää elokuvassa on erittäin onnistunut casting, kun sivurooleissakin vilahtelee lukuisia tuttuja tähtiä. Elokuvan musiikkiosasto on hyvin valittua, mutta Tarantinolta kopioidun Battle Without Honor Or Humanityn olisi voinut jättää väliin.

Visuaalisesti meno on päätä huimaavaa, mutta taistelukohtauksista tulee useaan otteeseen sekamelskaa, kun ilma on sakeana metalia ja räjähdyksiä. Välillä tuntuu, että ideoiden puutetta korvataan näyttävillä räjähdyksillä. Onneksi Michael Bay hoitaa oman pestinsä mainiosti, ja homma pysyy jotenkin hanskassa.

Kuriositeettina mainittakoon, että suomalaisia katsojia hivelee Nokian puhelinten näkyminen parissa tärkeässä kohtauksessa. Erityisen osuvasti tuodaan esiin se, että Nokia on Suomesta.

Transformers on yksi vuoden vauhdikkaimmista actionpätkistä. Elokuva on näyttävä ja varsin viihdyttävä paketti, jossa lapsuuden lelut pelastavat maailman. Tyylillisesti elokuva on Independence Day ja Terminator -elokuvien perillinen. Tosikot älkööt vaivautuko, mutta muille leffa on varsin leppoisaa viihdettä.

Genre: Sci-fi / toiminta

Ohjaus: Michael Bay

Pääosissa: Shia LaBeouf, Megan Fox, Tyrese Gibson, Josh Duhamel, Jon Voight

Ensi-ilta: 4.7.2007

Kesto: 2:24

Pisteet 4/5