Vedätys – The Hoax

Elokuvat · Stara.fi

Tositapahtumiin perustuva elokuva Vedätys – The Hoax kertoo amerikkalaisen kirjailijan Clifford Irvingin (Richard Gere) junailemasta huijauksesta, jossa kirjailija myy yksinoikeudella kustantajalle salaperäisen miljardööri Howard Hughesin elämänkerran.

Julkisuutta sairaalloisesti pakoileva Hughes on luvannut kertoa elämäntarinansa kirjailijan kautta suurelle yleisölle, ja Irving avustajineen ovat ainoat henkilöt, joita hän suostuu tapaamaan. Ja tämä onnistuu tietysti ainoastaan huomattavaa korvausta vastaan.

Huijausta tekevä kirjailija sotkeutuu yhä syvemmälle itse virittämiensä valheiden verkkoon, ja saa sotkettua mukaansa myös vaimonsa Edithin (Marcia Gay Harden) ja ystävänsä kirjailija Dick Suskindinin (Alfred Molina). Painajaismaiseksi ajautuva tilanne sotkee heidän elämänsä, ja verkko alkaa kiristyä yhä tiukemmalle.

Myös salaliittoteorioista kiinnostuneet saavat leffasta mielenkiintoista ajateltavaa, kun elokuvassa puidaan mitä oikeasti tapahtui, kuka lahjoi ketä, miksi lahjoi ja mitä siitä lopulta seurasi. Leffan loppuratkaisu jää kutkuttavasti mietityttämään. Tieto siitä, että elokuva perustuu tositapahtumiin, pistää väkisinkin pohtimaan, mikä todella on faktaa ja mikä fiktiota.

Elokuva kuvaa juonen ohessa hienosti ajan henkeä ja ilmiöitä, ja autenttiset arkistofilminpätkät sopivat loistavasti leffan henkeen. Richard Geren rooli Clifford Irwingina, epäonnistuneena ja menestystä epätoivoisesti hamuilevana kirjailijana on erittäin onnistunut. Lasse Hallström on tehnyt jälleen hienoa työtä ohjaajana, ja leffa on varmasti yksi parhaista ensi-illoista tänä syksynä.

Genre: Draama / komedia

Ohjaus: Lasse Hallstrom

Pääosissa: Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis, Stanley Tucci, Julie Delpy, Eli Wallach

Ensi-ilta: 24.8.2007

Kesto: 1:58

Pisteet 5/5