Lieksa!

Elokuvat · Stara.fi

Markku Pölösen tuorein elokuva Lieksa! kertoo Koppeloiden ylpeän kulkurisuvun elämästä. Ryhmä liikkuu ympäri Suomea asuntovaunujen ja -autojen karavaanina kohti unelmiensa Lieksaa. Vallankumouksen takia juuriltaan revitty räätäliperhe taistelee samalla toimeentulostaan.

Romanovin jälkeläiset elättävät itsensä pikkurikoksilla ja valmistamalla hääpukuja. Suomeen maailmalta palaava suvun musta lammas Laszlo (Peter Franzen) aiheuttaa hämminkiä ja ajaa perheen pian perikadon partaalle. Perheen mukaan väkisin kaapattu Kasper (Samuli Vauramo) seuraa tilannetta mykkänä, mutta rakkaus voi avata miehen sanaisen arkun.

Lieksa! on hyvin epäsuomalainen elokuva, sillä tarina kuuluisi paremminkin Itä- ja Etelä-Euroopan maisemiin. Käsikirjoitus on nimenomaan Tarina, jota turhan ylidramatisoidut hahmot pitävät jotenkuten koossa. Varsinainen punainen lanka löytyy sekin vasta elokuvan loppupuolella.

Suurin osa näyttelijöistä jää hieman etäisiksi ilmeettömyytensä takia. Samalla Tuomas Uusitalon roolihahmo Hippo tosin vääntelee kasvojaan muidenkin edestä, vaikka kyseessä ei olekaan Jim Carreyn komedia. Samuli Vauramon ”pääosa” jää elokuvassa pelkäksi statistin rooliksi, jota korostaa miehen vuorosanojen puuttuminen. Koko hahmo tuntuu päälleliimatulta kertojan roolilta, joka on varsinaisen tarinan kannalta tarpeeton.

Parasta elokuvassa ovat maisemat ja mainiosti valitut kuvauspaikat. Hahmoista erityisesti Jenni Banerjeen esittämä Lara onnistuu hienosti. Myös Peter Franzen on juuri sopivan lipevä ja limainen pikkurikollisen roolissaan ja Puntti Valtonen poliisin roolissaan. Kokonaisuutena elokuva on keskinkertainen kulkuritarina, jossa on mukana myös ripaus vauhtia ja romantiikkaa. Lieksaa elokuvassa ei nähdä lainkaan.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Markku Pölönen

Pääosissa: Peter Franzen, Sanna-Kaisa Palo, Samuli Vauramo, Jenni Banerjee, Heikki Kinnunen, Kaarina Turunen, Elina Knihtilä, Lotta Lehtikari, Puntti Valtonen, Tuomas Uusitalo, Toni Wahlström, Tatu Siivonen

Ensi-ilta: 14.09.2007

Kesto: 1:31

Pisteet 3/5

Uusimmat