Sovitus

Elokuvat · Stara.fi

Ian McEwanin menestyskirjaan perustuva Sovitus kertoo 1930-luvulta alkavan traagisen tarinan nuoren tytön villin mielikuvituksen aiheuttamasta inhimillisestä tragediasta.

Briony Tallis (Saoirse Ronan ja Romola Garai) on 13-vuotias tyttö, joka kirjoittaa ensimmäistä näytelmäänsä perheensä hulppeassa linnassa. Eräänä iltana hän saa todistaa nuoren serkkutyttönsä (Juno Temple) raiskausta. Vilaukselta nähty tekijä jää tavoittamatta, mutta Brionyn havaintojen perusteella hänen isosiskonsa Cecilian (Keira Knightley) poikaystävä (James McAvoy) vangitaan ja karkotetaan sotilaaksi rintamalle.

Briony ei ole kuitenkaan itsekään varma tekijästä, ja tuo hirvittävä rikos varjostaa hänen loppuelämäänsä, mutta hän päättää lopulta yrittää sovittaa tekonsa.

Elokuvan perustarina on kokonaisuutena tarkastellen varsin onnistunut, mutta tapahtumat painottuvat selkeästi loppupuolelle, joten ensimmäinen tunti menee lähinnä haukotellessa. Ponneton ja ylipitkä punaisen langan pohjustus vie pontta koko elokuvan toimimiselta, varsinkin kun dialogi on kaurismäkeläisen harvaa ja väkinäistä.

Käsikirjoitus käyttää päätöntä aikajanalla hyppimistä tehokeinona, jolla katsoja pidetään tarkkaavaisena ja jolla korjataan käsikirjoituksen puutteita. Tarina soljuu eteenpäin ilman huippukohtia, ja perinteistä draaman kaartakin on oikaistu. Kuvapuolella nähdään takuulla vuoden tyylikkäin kamera-ajon ja joukkokohtauksen yhdistelmä.

Erityisen hyvin esille nousee elokuvan äänimaailma, joka on loppuun saakka suunniteltua tupakanpoltosta syntyviä ääniä myöden. Pikkutarkkuus menee kuitenkin hieman liian pitkälle, kun ulkokohtauksissa kärpäsen surina täyttää ilman. Musiikkipuolella ohjaaja on päättänyt käyttää tarinassa vahvasti mukana olevaa kirjoituskonetta pääinstrumenttina. Ajatus on ehkä raikas, mutta toteutus äärimmäisen ärsyttävä, varsinkin kun äänimaailman miksaus ei ole sieltä parhaasta päästä.

Sovitus on selvästi keski-ikäisille ja sitä vanhemmille naisille suunnattu romanttinen draama, joka kulminoituu vasta viimeisiin kohtauksiin, ja siten reilun kahden tunnin kestossa on vähintään puoli tuntia liikaa.

Genre: DraamaOhjaus: Joe WrightPääosissa: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Vanessa RedgraveEnsi-ilta: 28.9.2007Kesto: 2:06

Pisteet 3/5