Eastern Promises

Elokuvat · Stara.fi

Varsin tyylikkäistä elokuvistaan tunnetun David Cronenbergin tuorein leffa on Eastern Promises, joka pureutuu Venäjän mafian toimintaan Lontoon alamaailmassa.

Kätilö Anna (Naomi Watts) löytää synnytyksessä kuolleen teinitytön laukusta mystisen venäjänkielisen päiväkirjan, jonka salaisuuksia hän alkaa tutkia löytääkseen tytön vastasyntyneelle lapselle perheen. Päiväkirjan perusteella hän päätyy kuitenkin Venäjän mafian käsiin, ja hänen koko perheensä on pian hengenvaarassa päiväkirjan sisältämien salaisuuksien takia.

Mafian kätyrinä on autonkuljettaja Nikolai (Viggo Mortensen), jonka tehtävänä on ruumiiden hävittäminen, joten Anna on todellisessa vaarassa. Mies tuntuu kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa suojelevan Annaa ja tämän perhettä mafian iskuilta. Samaan aikaan Anna selvittää kiivaasti johtolankoja, jotka osoittavat lopulta Nikolain rikollisjärjestön johdon suuntaan.

Elokuva antaa venäläisistä suhteellisen stereotypisen kuvan, mikä on tosin jo entuudestaan vallalla ympäri maailmaa. Viggo Mortensen on tuttuun tapaan loistava valinta karismaattisen pahiksen rooliinsa, jossa hän on samaan aikaan myös luottamusta herättävä tappaja. Pääosassa nähtävä Naomi Watts jää puolestaan hieman ponnettomaksi. Vincent Cassel tekee varsin onnistuneen, mutta turhan suoraviivaisen roolin venäläisenä mafiosona. Rooliin olisi voinut sukeltaa syvemmällekin.

Leffa alkaa räväkästi verenvuodatuksella, ja aihepiiri jatkuu läpi elokuvan. Sitä tukee hieno ääniraita, jossa jokainen luunmurtuma ja veriroiske myös kuuluu. K18 leima ei ole ihan tuulesta temmattu. Juonikuvio on hoidettu erittäin toimivasti, ja lopusta löytyy myös pari yllättävää käännettä. Tyylillisesti Eastern Promises jatkaa pitkälti samoilla linjoilla parin vuoden takaisen A History Of Violencen kanssa, ja Viggo Mortensen nähdäänkin molempien leffojen pääosassa.

Genre: Draama / jännitysOhjaus: David CronenbergPääosissa: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl, Sinéad Cusack, Donald SumpterEnsi-ilta: 2.11.2007Kesto: 1:42

Pisteet 4/5