Mehiläisen elokuva

Elokuvat · Stara.fi

Tämän vuoden animaatioiden merkkitapaus on DreamWorks Animationin tuottama Mehiläisen elokuva, joka pyörii Suomessa sekä alkuperäiskielellä että suomeksi dubattuna. Kaikenlaisista ennakkoluuloista on nyt aika päästä irti, sillä myös suomenkielinen versio on suorastaan loistava.

Elokuva kertoo New Yorkin keskuspuistossa asuvan nuoren hunajamehiläisen Barry B. Bensonin (Jerry Seinfeld / Janne Reinikainen) pyrkimyksistä päästä pesästä ulkomaailmaan. Siellä hän ystävystyy ihmisnaisen (Renee Zellweger / Laura Voutilainen) kanssa ja huomaa ihmisten varastavan mehiläisten kovalla työllä tekemän hunajan.

Kukkakauppias Vanessan kanssa Barry käy oikeustaistoon hunajantuottajia vastaan, mutta lopputulos hämmentää niin ihmiset kuin mehiläisetkin. Lopulta maailman kasvikunnan pelastaminen on vain hiuskarvan – tai oikeastaan mehiläisten – varassa.

Elokuvassa saavat osansa myös julkkikset, kun laulaja Sting ja näyttelijä Ray Liotta saavat kuittailua osakseen. Samalla vitsejä on suunnattu tyylikkäästi myös muille kuin kouluikäisille. Tekijöille on tosin sattunut pieniä lapsuksia, kun Boeing 747 ja 767 on sekoitettu toisiinsa ja koneen ohjaimet samoin. Niiden kritisointi olisi kuitenkin tässä genressä aivan turhaa pilkunviilausta.

Elokuva tarina on sinänsä varsin hauska ja onnistunut, mutta erityisen upean leffasta tekee harvinaisen onnistuneesti tehty käännöstyö ja dialogin lokalisointi. Leffan vitsit on sopeutettu hienosti Suomen kieleen ja nuorisokulttuuriin. Toki myös kotimaiset ääninäyttelijät tekevät ensiluokkaista työtä.

Mehiläisen elokuva kutkuttaa takuulla koko perheen nauruhermoja, ja se onkin paras animaatiokomedia sitten ensimmäisen Shrekin. Stara suosittelee lämpimästi.

Ohjaus (suomenkielisen version): Annamari Metsävainio

Pääosissa (suomenkielisinä ääninä): Janne Reinikainen, Laura Voutilainen, Samuli Vauramo, Tom Pöysti, Miitta Sorvali, Juha Veijonen, Jukka Rasila, Jarmo Koski, Markku Huhtamo, Pasi Ruohonen, Jarkko Tiainen, Antti Pääkkönen, Olavi Uusivirta

Ensi-ilta: 25.12.2007

Kesto: 1:32

Pisteet 5/5