Neuvostoliitto kielsi Renny Harlinin elokuvan Suomessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vuonna 1986 Renny Harlin oli vielä tuore kasvo elokuvabisneksessä, ja hänen uransa koki heti vakavan takaiskun, kun hänen ja Markus Selinin ensimmäinen suurempi elokuva Jäätävä polte kiellettiin Suomessa.

Tähän saakka on uskottu, että elokuvan kieltäminen johtui suomalaisten elokuvatarkastajien päätöksestä, mutta uusien tietojen mukaan takana olikin Neuvostoliiton painostus, Ilta-Sanomat uutisoi. Asian on nyt paljastanut Juhani Suomi kirjassaan Kohti sinipunaa.

Elokuvassa Suomen ja Neuvostoliiton rajan yli itään eksyneitä nuoria miehiä kidutetaan ja kohdellaan muutenkin kaltoin. Ilmeisesti juuri tästä syystä Neuvostoliitto katsoi, että elokuva ei vastannut maiden johtajien lausuntoja ystävyydestä.

Suomessa asiaa hoiti kirjan mukaan suurlähettiläs Vladimir Sobolevin pyynnöstä Paavo Väyrynen, joka kuitenkin varoitteli neuvostopäättäjiä puuttumasta asiaan. Elokuvatarkastamon virallisen päätöksen mukaan elokuva kiellettiin aikanaan raaistavana ja ulkopoliittisesti arveluttavana.

Elokuvateattereihin elokuva saatiin ensimmäisen kerran vasta rajun leikkaamisen jälkeen vuoden 1986 lopussa. Omaisuutensa jupakassa menettänyt Markus Selin suomii rajuin ottein nyt selvinneitä tietoja.

– Minulta meni kaikki. Sinänsä tämä avaa uutta perspektiiviä, kun tavallaan lähdennäisiä noilta ajoilta on yhä oikeudessa. Siihen suuntaan saa siis lähettää laskun? Selin kertoi Ilta-Sanomille.