Menetetty maa

Elokuvat · Stara.fi

Cormac McCarthyn kirjaan perustuva Menetetty maa voi hyvinkin olla vuoden paras trilleri. Metsästäjä Llewelyn Moss (Josh Brolin) osuu sattumalta meksikolaisen huumekartellin sotatantereelle, ja hän löytää salkun, jossa on kaksi miljoonaa dollaria käteisenä.

Miljoonien perässä on kuitenkin myös kylmäverinen psykopaattitappaja Anton Chigurh (Javier Bardem), joka saa vihiä Mossin tekemisistä ja aloittaa silmittömän ihmisjahdin. Poliisi on voimaton paineilmalla ihmisiä surmaavan tappajan edessä, vaikka sheriffi Bell (Tommy Lee Jones) yrittää parhaansa pysyäkseen tapahtumien tasalla. Elämä ei ole minkään arvoista, kun tähtäimessä on tukku rahaa. Sivullisetkin voivat pelastaa henkensä ainoastaan heittämällä kolikkoa elämästä ja kuolemasta.

Elokuvan käsikirjoitus on todella jäätävä, ja juonikuvio rakennetaan hiljalleen herkutellen, kun nimitähtiäkin pidetään katsojalta pimennossa lähes elokuvan puoliväliin saakka. Ohjaaja on lisäksi työstänyt tarinan muotoon, jota seuratessa katsoja uskaltaa tuskin edes hengittää.

Paketin kruunaa Javier Bardem, joka on pelottavin hahmo, mitä valkokankaalla on vuosiin nähty. Muutenkin casting on loppuun saakka hiottu ja lähes täydellinen. Tarina näyttää katsojalle myös psykopaattitappajan inhimillisen puolen. Käsikirjoituksessa pienet ongelmansakin, sillä viimeinen kohtaus on kokonaisuudessaan irtonainen ja jättää tarinan kesken. Muuten loistavasta leffasta jää siksi ihmeellinen jälkimaku. Siitä miinus.

Genre: Draama / jännitysOhjaus: Ethan Cohen, Joel CohenPääosissa: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald, Garret DillahuntEnsi-ilta: 15.2.2008Kesto: 2:04

Pisteet 5/5