Jyrki Hämäläinen Batmanista tähtien tekijäksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suosikki-lehden päätoimittajana peräti 35 vuoden ajan toiminut Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen on kuollut äkillisesti kotonaan Espoossa 65-vuotiaana. Hämäläinen oli yksi suomalaisen rockmaailman merkittävimmistä hahmoista kautta aikojen.

Vuodesta 1968 aina vuoteen 2003 saakka Suosikkia päätoimittanut Hämäläinen on nostanut urallaan satoja yhtyeitä julkisuuden valokeilaan ja tähdiksi. Tampereella 27.7.1942 syntynyt rockdiggari toi aikanaan Suomeen niin sanotun pönötysjournalismin poseeraamalla valokuvissa lukuisten supertähtien kanssa. Samalla myös Jyräyksestä itsestään tuli kotimainen supertähti.

Merimiehen ammatista nuorena haaveillut Jyrki Hämäläinen kirjoitti ensimmäisen juttunsa Suosikkiin vuoden 1963 keväänä. Haastateltavana oli tuolloin Marjatta Leppänen. Maailmaa jo nuorena nähnyt tuleva päätoimittaja ehti asua 60-luvulla myös Ruotsissa, Lontoossa ja Yhdysvalloista, joiden rock-elämästä hän kirjoitti aktiivisesti.

60-luvun puolivälissä uudenlainen rock alkoi tehdä vallankumousta, ja tuolloin Lontoossa asunut Hämäläinen sai tilaisuuden seurata tilannetta aitiopaikalta. Vuonna 1968 Hämäläinen kiinnitettiin Suosikin päätoimittajaksi. Sitä ennen hän ehti päätoimittaa Sarjakustannus Oy:n palkkalistoilla parin vuoden ajan peräti 32 sarjakuvalehteä, joiden joukossa oli muiden muassa Batman-lehden Suomen versio.

Vaikka Hämäläisen kulta-aika ajoittui 60- ja 80-lukujen välimaastoon, seurasi hän aktiivisesti mediakenttää viime vuosiin saakka toimien edelleen erityistehtävissä Yhtyneissä Kuvalehdissä. Hämäläinen uskoi jo vuosia sitten internetin mullistavan musiikkimarkkinoita.

– Netti muuttaa kulutustottumuksia. Musiikki pureksitaan nopeasti. On kiire seuraavaan Mäkkäriin. Tästä johtuvat maailman levy-yhtiöiden suuret ongelmat. Lanseeraukset nielevät rahaa, mutta tähdet sammuvat nopeasti. Totta kai on mahdollista, että uusi Elvis tulee jostain, mutta nyt on nähty ja koettu niin paljon, ettei alusta voi aloittaa, Hämäläinen kertoi City-lehdelle vuonna 2002.

Vauhdikkaana ja nuorekkaana rock-miehenä tunnettu Hämäläinen toimi vielä 90-luvun lopulla aktiivisesti juontajana esimerkiksi rockfestivaaleilla. Hänet nähtiin tuolloin muiden muassa Vaasan Rantarockin lavalla. Viime vuonna Hämäläinen esiintyi useiden televisio-ohjelmien vieraana.