There Will Be Blood

Elokuvat · Stara.fi

Talven kohutuimpiin elokuviin kuuluva There Will Be Blood kertoo öljyalan yrittäjästä, joka rikastuu häikäilemättömällä liiketoiminnallaan, mutta menettää samalla tärkeän osan inhimillisyydestään.

Kullankaivajasta sattuman kautta öljyalalle päätyvä Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) rakentaa yksin valtavan öljybisneksen, ja raha onkin hänelle tärkeämpää kuin oma perhe. Hänen poikansa H.W. (Dillon Freasier) on mukana vain, koska siten isä saa annettua itsestään luotettavamman kuvan muille.

Pojan kuuroutuessa isä lähettää hänet pois kertomatta asiasta lainkaan pojalle. Ympäröivän yhteiskunnan kehittäjän maine alkaa pian karista Plainviewin sädekehästä, ja hän tekee mitä vain saadakseen sen takaisin ja kasvattaakseen omaisuuttaan. Aivan mitä vain.

Paul Thomas Andersonin hieno käsikirjoitus perustuu Upton Sinclairin 1920-luvun klassiseen Oil! -kohuromaaniin. Tarina on toimiva, mutta käsikirjoituksen suoraviivainen kerronta ei jätä lainkaan tilaa tarinan kannalta tärkeälle taustoittamiselle ja sivujuonteille.

Intensiteetti pysyy onnistuneesti korkealla, vaikka valkokankaalla ei paljoa tapahdukaan. Elin esittäjällä vain yksi ilme, mutta nuori mies vetää muuten kirkonmiehen roolinsa hyvin. Pääosassa ahneen öljymiehen roolissa nähtävä Daniel Day-Lewis onnistui nyt paremmin kuin Gangs Of New York -elokuvan pahiksena. Erityisesti tämän elokuvan keilahallikohtaus on yksi vuoden parhaista.

Elokuvan suurin ongelma on sen surkeassa äänimaailmassa, joka on lähinnä häiritsevää. Ininällä pyritään ilmeisesti rakentamaan jotain tunnelmia, mutta siinä epäonnistutaan pahasti. Musiikista ei voida edes puhua, sillä siitä on tainnut vastata ala-asteen musiikkikerho. Taideleffojen kriitikot luultavasti kuolaavat tämän elokuvan edessä, mutta tavalliselle katsojalle leffa on peruskauraa.

Genre: Draama

Ohjaus: Paul Thomas Anderson

Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O’Connor, Ciarán Hinds, Dillon Freasier

Ensi-ilta: 22.2.2008

Kesto: 2:41

Pisteet 3/5