The Mist – Usva

Elokuvat · Stara.fi

Uskomattoman hienoista Rita Hayworth – Avain pakoon ja Vihreä maili -klassikoista tuttu ohjaaja Frank Darabont osoittaa The Mist – Usva -elokuvallaan, että hänkään ei onnistu aina. Ei vaikka kyseessä olisi Stephen Kingin alkuperäisteos.

Elokuva kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista, jonka valtaa läheisestä sotilastukikohdasta ukkosmyrskyssä karannut mystinen usva. Joukko kylän asukkaita pakenee usvaa supermarkettiin, jossa väki yrittää puolustaa itseään tuntematonta uhkaa vastaan.

David Drayton (Thomas Jane) ja hänen Billy-poikansa saavat pian huomata, että pakokauhun hetkellä ihmisyys on katoavaista. Kaupan sisällä punaniskajuntit ja uskontohihhulit käyvät henkien taistoa koulutetumpien kanssa siitä, mistä on kyse ja kenet uhrataan seuraavaksi lepyttämään ”luonnonvoimia”.

Katastrofielokuvan perustarina on nähty jo kymmeniä kertoja. Tarinan alkuosa on kuitenkin rakennettu hyvin, ja se käyttää hyväkseen ihmisten perimmäistä primitiivisyyttä. Lupaavasti alkanut tarina ja sen vertauskuvallisuus kuitenkin latistuvat huomattavasti tämän genren leffoissa ikävän usein nähtävään päättömään kohkaukseen ja lapsellisen jättimäisiin örkkimörkkeihin.

Edes tuotantoyhtiö ei taida uskoa elokuvan menestymiseen, sillä mainospaikkojen fade-to-blackit on leikattu sisään jo valkokangasversioon. Tärkeät sivuosat on miehitetty alennushintaisilla statisteilla, mutta päärooleissa nähdään siedettäviä suorituksia. Loppukohtauksen apokalyptinen musiikki ja päätön loppuratkaisu ovat korniudessaan piste i:n päälle.

Elokuvassa on kaiken lisäksi mitä ilmeisimmin käytetty eri loppuratkaisua kuin kirjassa, mikä syö leffan uskottavuutta entisestään. Toisaalta leffa tarjoaa nyt jännitystä myös kirjan lukeneille. Kokonaisuutena The Mist – Usva on omassakin genressään tusinatavaraa. Lue mieluummin kirja.

Genre: Kauhu / jännitysOhjaus: Frank DarabontPääosissa: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones, William Sadler, Chris OwenEnsi-ilta: 9.5.2008Kesto: 2:08

Pisteet 2/5