Batman – Yön ritari

Elokuvat · Stara.fi

Maailman tunnetuin supersankari Batman rynnistää jälleen valkokankaalle uudessa Yön ritari -elokuvassa. Tällä kertaa Batmanilla (Christian Bale) on vastassaan tuttuun tapaan Jokeri (Heath Ledger), joka kylvää kauhua Gotham Cityssä.

Batman joutuu taistelemaan jälleen myös omiaan vastaan, mutta komisario Jim Gordon (Gary Oldman) ja syyttäjä Harvey Dent (Aaron Eckhart) auttavat häntä parhaansa mukaan mafian kanssa käytävässä välienselvittelyssä. Viranomaiset saavat yliotteen, joten alamaailma kutsuu hätiin Batmanin arkkivihollisen Jokerin. Tämän jälkeen hevetti on irti Gotham Cityssä.

Elokuvan kahden ja puolen tunnin kestossa on lähes tunti ylimääräistä, joka on täytetty päätarinan kannalta keskinkertaisilla jaaritteluilla. Leffan punainen lanka on kuitenkin ihan kelvollinen ja siinä on mukana mukava määrä juonenkäänteitä, joista osa yllättäviäkin. Käsikirjoitus on aikaisempien Batman-leffojen tapaan aukkoinen ja siinä on mukana myös epäjohdonmukaisuuksia, mutta se kuulunee asiaan, kun kyseessä on kuitenkin sarjakuvahahmoon perustuva elokuva.

Parasta käsikirjoituksessa – ja koko elokuvassa – on Jokerin roolihahmo ja sille kirjoitettu kaikkien aikojen paras Jokeri-dialogi. Edesmennyt Heath Ledger tekee Jokerina unohtumattoman upean roolityön, joka päihittää jopa taannoisen Jack Nicholsonin suorituksen. Loppujen lopuksi Ledger pelastaakin koko elokuvan, sillä ilman hänen suoritustaan raina olisi vain keskinkertainen kolmen pisteen täytepätkä.

Christian Bale onnistuu varsin toimivasti Bruce Waynen roolissaan, mutta Batmanina homma ei suju aivan odotusten mukaan. Ohjaaja on tehnyt virhearvion erityisesti Batman-hahmon äänen suhteen, sillä sankarin korni puheääni aiheutti yleisössä monia naurunpurskahduksia. Maggie Gyllenhaal tekee puolestaan varsin valjun roolityön. Äijäpuolella Gary Oldman ja Aaron Eckhart onnistuvat molemmat hienosti karismaattisina hahmoina.

Yön ritari kannattaa katsoa erityisesti Heath Ledgerin loistavan roolityön takia.

Genre: Toiminta / jännitys / seikkailuOhjaus: Christopher NolanPääosissa: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan FreemanEnsi-ilta: 25.7.2008Kesto: 2:35

Pisteet 4/5