Once

Elokuvat · Stara.fi

Vastuu irlantilaisen musiikkielokuvan uudesta tulemisesta on tänä vuonna langetettu Once-elokuvan ylle. Elokuva kertoo luonnollisen ja lämminhenkisen tarinan kahden yksinäisen ihmisen ystävyydestä ja rakkaudesta Dublinissa.

Elokuvan pieni budjetti näkyy kotikutoisuutena, mutta juuri se voi näkökannasta riippuen olla myös yksi leffan koukuista. Leffan tähdet ovat kansainvälisillä markkinoilla uusia kasvoja, eikä varsinkaan Marketa Irglovan suoritus juuri häikäise. Artikulointia voi nimittäin harjoittaa myös siirtolaisaksentin kanssa. Aiemminkin irkkuleffoissa nähty Glen Hansard onnistuu kuitenkin mukavasti syrjäänvetäytyvänä pörröpäänä.

Päätähdet ansaitsevat paljon irtopisteitä elokuvaansa itse tekemillään kappaleilla, joista erityisesti Falling Slowly on varsin toimiva kappale. Kaiken lisäksi kyseessä on osin myös tositarina, sillä pääpari rakastui toisiinsa kuvausten aikana myös kulissien takana.

Elokuvan ohjaus ja leikkaus hyppivät välillä turhan päämäärättömästi kuin vasemmalla kädellä tehtyinä. Tarina kuitenkin perusteiltaan ihan toimiva ja tilaa annetaan muullekin kuin musiikilliselle kerronnalle. Kokonaisuutena Once on hitaasti etenevä ja ponnettomaksi jäävä musiikkivoittoinen rakkaustarina. Taidemielessä leffa lienee kuitenkin kriitikoiden lempilapsi.

Pisteet 3/5