X-Files : Usko koetuksella

Elokuvat · Stara.fi

Takavuosien suosittu televisiosarja X-Files, eli Salaiset kansiot, tekee nyt paluun uudella valkokangasversiolla. Elokuvaan on saatu kiinnitettyä pitkälti sama tiimi, joka oli aiemmin myös menestyssarjan takana.

FBI on neuvoton, kun naisagentti katoaa hämärissä olosuhteissa. Ainoa johtolanka on pedofiliasta tuomittu katolinen pappi, joka näkee katoamiseen liittyviä näkyjä ja saa tapauksen parissa kamppailevat agentit vakuuttuneiksi kadonneen työtoverinsa olevan kaappaajiensa vankina, mutta yhä elossa. Näkyjen avulla FBI löytää järven jäästä ja lumen alta ihmisruumiiden kappaleita.

Käy ilmi, että kadonnut naisagentti ei olekaan ainoa mystisesti kadonnut. Tapausta tutkiva nuori naisagentti (Amanda Peet) ei usko mysteerin selviävän ilman selittämättömiä tapauksia vuosia sitten tutkinutta ex-agenttia Fox Mulderia (David Duchovny), joka kutsutaan FBI:n avuksi. Erakoitunut ja hiljaiseloa viettänyt Mulder kaivautuu ulos luolastaan vielä kerran selvittämään outoa tapausta.

Lääkärinä työskentelevä Dana Scully (Gillian Anderson) yrittää pysyä jutun ulkopuolella, mutta joutuu väistämättä mukaan tapauksen selvittelyyn. Pian molemmat ovat keskellä tapahtumia, jotka vaativat vankkaa uskoa – tai maalaisjärkeä, mikä ikinä totuus tapahtumien takana sitten onkaan.

X-Files : Usko koetuksella on toinen Salaiset kansiot -sarjaan pohjautuva elokuva. Ensimmäisestä X-Files : Taistelu tulevaisuudesta -elokuvasta on ehtinyt vierähtää jo kymmenen vuotta ja sarjan loppumisestakin jo kuusi vuotta. Paranormaalit ilmiöt ja salaliittoteoriat on ilmeisesti käsitelty loppuun, sillä uusi X-Files elokuva keskittyy aivan muihin asioihin.

Päähuomion leffassa saa hieman väsyneen oloisesti näyttelevä pääkaksikko Mulder ja Scully sekä heidän keskinäinen suhteensa ja kamppailunsa uskonsa suhteen. Sivuroolien esittäjät ja elokuvan varsinainen juoni jäävät kokonaisuudessa pelkiksi statisteiksi. Pienessä sivuroolissa vilahtaa leffan loppupuolella nostalgiaa luomassa Mulderin ja Scullyn entinen FBI-pomo Walter Skinner (Mitch Pileggi).

Ilman Mulderia ja Scullya Usko koetuksella voisikin tarinansa puolesta olla mikä tahansa jännitys-elokuva. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut sama mies, joka loi televisiosarjan, joten on yllättävää, että elokuvan tarinassa ei ole juurikaan yliluonnollisia piirteitä. Elokuva onkin suunnattu suurelle yleisölle ja tehty sellaiseksi, että katsojan ei tarvitse tietää X-Files -sarjan tapahtumia pysyäkseen kiinni elokuvan juonessa.

Lopputuloksena on tavanomainen trilleri, joka ei itsessään jaksa juuri miellyttää. Paranormaaleja ilmiöitä ja avaruusolioiden metsästystä odottaville X-Files -sarjan faneille elokuva on varmasti pettymys, ellei sitten pelkkä Mulderin ja Scullyn katseleminen valkokankaalla riitä.

Genre: Sci-fi / draama / jännitys

Ohjaus: Chris Carter

Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly, Xzibit, Callum Keith Rennie, Mitch Pileggi

Ensi-ilta: 1.8.2008

Kesto: 1:46

Pisteet 2/5

Uusimmat