Käsky

Elokuvat · Stara.fi

Kotimainen sotadraama Käsky repii auki suomalaisten vuosikymmenien takaisia haavoja käsitellen vaiettua kansalaissotaa hieman uudella tavalla. Se pyrkii osoittamaan, että punaisia teloittaneet valkoiset toimivat ilman parempaa tietoa ja luulivat tulleensa ajamaan ryssiä pois Suomesta. Samalla se kertoo kuinka inhimilliset raja-aidat voivat kaatua rakkauden edessä.

Jääkäri Aaro Harjula (Samuli Vauramo) määrätään vuoden 1918 sodan melskeissä teloittamaan punainen naissotilas Miina Malin (Pihla Viitala). Nuori sotilas ei kuitenkaan suostu teloittamaan tätä ilman oikeudenkäyntiä, joten hänet määrätään kuljettamaan nainen oikeuden eteen. Matkasta tulee lopulta pidempi kuin kumpikaan odotti.

Perille päästyään vanki suljetaan tyrmään ja Harjula jää odottamaan oikeudenkäyntiä. Viinaanmenevä tuomari Emil Hallenberg (Eero Aho) elää kuitenkin omissa eristäytyneissä maailmoissaan ja vaikuttaa silminnähden kiinnostuneelta nuoresta sotilaasta. Samalla käydään kädenvääntöä Malinin kohtalosta. Elokuvan todellisen pääroolin esittääkin juuri Aho.

Elokuvan esikuvana toimivan romaanin kirjoittanut Leena Lander ja käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala onnistuvat pitämään katsojan harvinaisen hyvin otteessaan, sillä seuraava juonenkäänne ei ole missään vaiheessa selviö. Tarina on mielenkiintoinen, mutta draaman kaarta mukailevan erittäin räväkän alun jälkeen seuraa hieman turhan pitkä seesteinen jakso.

Rauhoittumisesta huolimatta intensiteetti pysyy korkealla. Erityisesti Viitalan ja Vauramon roolihahmojen välinen kipinöinti on käsinkosketeltavaa. Tuomarin suomenruotsalaisena vaimona nähtävä venäläisittän murtava sidekick on hahmona irrallinen ja korni. Venäläinen aksentti ”suomenruotsalaisen” suussa on selvä virhe. Sulevi Peltola on puolestaan onnistunut sidekick höperön valokuvaajan roolissaan.

Käsky on pysäyttävä elokuva historiallisesti tärkeästä asiasta, josta ei saa vaieta tulevaisuudessakaan.

Ohjaus: Aku Louhimies



Pääosissa: Pihla Viitala, Samuli Vauramo, Eero Aho



Ensi-ilta: 29.8.2008



Kesto: 1:56

Pisteet 4/5