Apulanta

Haastattelut · Stara.fi

Stara tapasi uutta albumiaan parhaillaan äänittävän Apulanta-yhtyeen Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin Ankkarockin backstagella juuri ennen kotimaisen kestosuosikin tämän kesän viimeistä festivaalikeikkaa.

– Tuntuu todella hyvältä soittaa Apulannassa juuri nyt, hehkuttaa yhtyeen rumpali Sipe Santapukki.

Apulanta on soittanut tänä kesänä tarkoituksella vähemmän keikkoja kuin yleensä, koska uuden levyn teko ja Kesä-EP:n julkaisu on vienyt niin paljon aikaa. Apulannan normaali keikkarytmi on reilut 30 keikkaa kesässä. Tänä kesänä yhtye on heittänyt studiokiireidensä vuoksi vain parikymmentä keikkaa.

– Koska ollaan ryhdytty itse tähän levy-yhtiöbisnekseen (Levy-yhtiön ollessa tauolla), niin levyn julkaiseminen on vähän hankalampaa kuin yleensä. Ei haluttu keikkarintamalle siksi niin hirveetä tunkua, perustelee yhtyeen laulaja Toni Wirtanen.

18-vuotias bändi julkaisee uuden levyn 5. marraskuuta 2008. Täysi-ikäiseksi varttunut Apulanta tekee juhlalevyään taiteen ehdoilla ilman kiirettä.

– Hieno huomata, että ollaan aika hemmetin innoissaan tästä uudesta matskusta, vaikka kyseessä on kuitenkin meidän kymmenes levy. Tän lapsen maailmaan saattaminen on kyllä ainutlaatuinen juttu, intoilee Sipe.

Yhtyeen keulahahmo Toni Wirtanen myöntää, että joskus on tehty toisinkin.

– Joskus on puskettu niinkin, että olis tosi hienoa saada se levy tiettynä päivänä julkaistua, että ei siinä auta ku tehä vaan, pakko on paras muusa, mutta eihän juhlalevyä voi sillä lailla tehdä, vakuuttaa Toni.

Apulannan tulevasta pitkäsoitosta on tällä hetkellä tehty noin puolet. Kappaleita ei tosin vielä ole miksattu, mutta äänitetty kumminkin. Yhtye on kuunnellut referensseiksi uutta albumiaan varten Soundgardenia, Nirvanaa ja Faith No Morea.

– Grungehtavaan suuntaan ollaan menossa, mutta kokonaisuus selviää vasta myöhemmin. Jonkin asteisesta teemalevystä tässä on kuitenkin kyse, avaa Sipe.

Paha ihminen

Apulanta kuvasi uuden musiikkivideonsa Paha ihminen -kappaleeseen Provinssirockin keikallaan.

– Aika kuuma oli. Mua jännitti aivan sairaasti, koska ei oltu vedetty sitä biisiä koskaan aikaisemmin keikalla. Eka kerta on aina vähän sellainen, että tulee roiskittua. En pystynyt edes kattomaan mihinkään, kun jännitti niin paljon, kommentoi Wirtanen.

Kultaa myyneen Kesä-EP:n hittisinkkuun kuvattu video näyttää hyvältä jännityksestä huolimatta. Eturivin kaljupäinen kaksikko intoutuu pelleilemään lavalla, yleisömeri velloo hurmioituneena bändin edessä ja ihmispyramidi kruunaa livenä kuvatun soittovideon näyttävästi.

– Tää kuulostaa tosi tyhmältä, mutta se Provinssirockin keikka oli niin megalomaanisen hyvä, että siinä ihan jopa liikuttui ja muutenkin tässä on ollut samanlaisia tuntemuksia kuin ensimmäisillä isoilla festarikeikoilla aikoinaan 90-luvulla. Ollaankohan tässä taantumassa vai palaamassa juurille vai kasvamassa niin kypsiksi, että tässä uskaltaa tuntea taas aidot primitiiviset tunteet, en tiedä, fiilistelee yhtyeen tunteikas rumpali Sipe.

Kesän päätös

Apulannan leirissä on vaihtelevat fiilikset kesän päättymistä kohtaan.

– Vapautunut fiilis tietenkin, mutta mikään lomafiilis ei tuu, koska me mennään melkein heti takaisin studiolle, myöntää Sipe.

Tonin ajatukset puolestaan ovat jo jossain muualla.

– Ei mulla oo oikein mitään fiilistä. Mä oon sitä mieltä, että kiertueet pitäisi lopettaa aina viimeistä edelliseen keikkaan, koska viimeinen keikka ei ikinä pysty vastaamaan niihin haasteisiin, mitä sille on asetettu. Toisaalta eihän meillä oo mitään muuta ku voitettavaa, analysoi Toni.

Vaikka kesä onkin ollut pääosin sateinen ja kylmä, Apulannalla ja sen faneilla on käynyt hyvä tuuri. Yhdelläkään bändin kesäkeikalla ei ole satanut tänä vuonna.

– Me olemme Apulanta ja me tuomme teille päivän paisteen, naureskelee kaljupäinen laulaja haastattelun päätteeksi.

Ninni Suomalainen