Australia

Elokuvat · Stara.fi

Australiasta ei ole miesmuistiin tullut suuria menestyselokuvia, mutta nyt kengurumaa pääsee oikeuksiinsa Baz Luhrmannin ohjaamassa lähes kolmetuntisessa spektaakkelissa. Elokuva on saanut ytimekkäästi nimen Australia.

Romanttinen seikkailuelokuva kertoo maan pohjoisosan elämästä toisen maailmansodan aikaan, kun sota on laajentumassa myös Australian rauhalliseen lintukotoon. Tarinan keskipisteessä on Faroway Downsin tila, jota Lady Ashley (Nicole Kidman) tulee Englannista saakka luotsaamaan miehensä kuoltua aboriginaalimiehen käsissä. Tai niin hänelle ainakin uskotellaan.

Apunaan Ashleyllä on tilalla asuvat aboriginaalit ja puoliverinen poika Nullah sekä karjanajaja Drover (Hugh Jackman). Ympäröivät maatilat omistava tilallinen painostaa Ashleytä myymään tiluksensa ja tarjousta ryydittääkseen hän aiheuttaa monenlaista harmia. Lopulta tilanteeseen löytyy ratkaisu, mutta se edellyttää pitkää ja vaarallista karjanajoa alueen pääkaupunkiin Darwiniin.

Elokuvan tarina on mielenkiintoinen ja sitä viedään eteenpäin ripeästi. Kerrottavaa on kuitenkin niin paljon, että leffan kestoksi on tullut lähes kolme tuntia. Elokuva olisi ehkä siksi kannattanut jakaa kahteen osaan, sillä moniulotteinen tarina olisi antanut siihen hyvät mahdollisuudet. Nyt pientä puutumista tapahtuu välillä, mutta Luhrmannin ohjaus on onneksi kaikin puolin näyttävää.

Varasijalta elokuvaan viime tingassa kiinnitetty Hugh Jackman toimii todella hyvin ja tuskin ensisijainen valinta Russell Crow olisi ollut tässä roolissa yhtään parempi. Nicole Kidman toimii mukavasti takakireän hienostoladyn roolissaan. Suurimmasta positiivisesta yllätyksestä vastaa kuitenkin puoliverisen Nullah-pojan roolissa nähtävä Brandon Walters.

Erityisen hienoa elokuvassa on sen konstailematon asenne aboriginaaleja kohtaan. Tässä lienee ensimmäinen suuren budjetin elokuva, jossa heidät esitetään oikeassa valossa. Muilta osin hahmot ovat liiankin stereotypioita australialaisista ja erityisesti kiinalainen kokkihahmo on irrallinen ja turha sidekick. Kokonaisuutena Australia on näyttävä ja vauhdikas paketti jännitystä ja kengurumaan kansallisromantiikkaa.

Genre: Draama / seikkailuOhjaus: Baz LuhrmannPääosissa: Nicole Kidman, Hugh Jackman, David Wenham, Bryan Brown, Ben MendelsohnEnsi-ilta: 25.12.2008Kesto: 2:48

Pisteet 4/5