W.

Elokuvat · Stara.fi

Oliver Stonen trilogia amerikkalaisista suurmiehistä saa nyt päätöksen W. -elokuvan muodossa. Leffan tarina perustuu pitkälti tositapahtumiin suljettujen ovien takana käytyjä keskusteluja myöden. Oliver Stonen ohjauksessa nämä palaset osuvat kohdalleen tavalla, jonka lopullinen tarkoitusperä ei avaudu lainkaan liian helposti.

Elokuva maalaa maailman mahtavimmasta miehestä muotokuvan hölösuisena luuserina, joka nousi huipulle isänsä avulla ja saadakseen perheeltään hyväksyntää. Tarina keskittyy muutenkin pitkälti juuri isäsuhteeseen, joka peilautui myös pikku-Bushin toimiin presidenttinä. Ikuisen alisuoriutujan ja ”college drop outin” statusta korostetaan näyttämällä tuplawee noloissa tilanteissa, kuten tarpeillaan vessanpöntöllä ja laukomassa typeryyksiä medialle ja muille valtionpäämiehille. Sekaisin menevät niin Guantanamo ja Guantanamera kuin esimerkiksi lähi-idän maat ja ”rättipääkansat”, joten katsojat saavat hyvät naurut.

Tärkeä osa elokuvaa on sen onnistunut casting. George W. Bushin rooliin alunperin kaavaillun Christian Balen kieltäytyminen roolista oli elokuvalle onnenpotku, sillä hänen tilalleen saatiin vaikean pääroolin todella särmikkäästi ja täydellisyyttä hipoen esittävä Josh Brolin. Myös Richard Dreyfuss loistaa varapresidentti Dick Cheneyn pahis-roolissa samoin kuin Jeffrey Wrigth Colin Powellin hyvis-roolissa. Laura Bushina nähtävä Elizabeth Banks onnistuu kiitettävästi, mutta hieman särmättömästi.

Elokuvan aikajana hyppii 2000-luvun ja Bushin nuoruusvuosien välillä päämäärättömästi, mutta kuitenkin jouhevasti. Elokuvan hahmojen hyvis-pahis -asetelmaa korostetaan kuitenkin hieman liikaa, jolloin todellisuuteen perustuville hahmoille muodostuu uskottavuusongelmia. Se ei kuitenkaan haittaa katselukokemusta. Toivottavasti tarinassa on mukana paljon myös fiktiivistä materiaalia, sillä muussa tapauksessa ihmiskunta on ollut todellisessa vaarassa viimeiset kahdeksan vuotta.

Oliver Stonen viihdyttävä mestariteos ylittää odotukset kirkkaasti olemalla samaan aikaan uskottavaa historiallista draamaa ja hersyvän hauskaa komediaa. Erikoiseksi tarinan tekee se, että päähenkilön letkautukset perustuvat pääosin tositapahtumiin. Tästä syystä Stonen ei ole tarvinnut pilkata elokuvansa päähenkilöä, vaikka kokonaisuutena elokuva kritisoikin Bushia ja tämän hallintoa. Elokuva jättää lopulta vastaamatta olennaiseen kysymykseen siitä kuinka Bushin oli mahdollista nousta presidentiksi ja saada kansalta vielä toinenkin kausi. Ehkä siihen saadaan vastaus myöhemmin.

Genre: Draama



Ohjaus: Oliver Stone



Pääosissa: Josh Brolin, Elizabeth Banks, Richard Dreyfuss, James Cromwell, Thandie Newton, Ioan Gruffud, Ellen Burstyn



Ensi-ilta: 2.1.2009



Kesto: 2:11

Pisteet 5/5