Rööperi

Elokuvat · Stara.fi

Alkavan vuoden odotetuimpiin kotimaisiin ensi-iltoihin kuuluu takuulla Aleksi Mäkelän ohjaama Rööperi. Se on tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin perustuva kertomus Helsingin Punavuoresta 1960-luvulla, jolloin aluetta hallitsivat trendikahviloiden sijaan rikolliset.

Kavereista koostuva pikkurikollisten joukko myy kaduilla viinaa, mutta haluaa samalla päästä kiinni suurempiin rahoihin mitä erilaisimmilla tavoilla. Matkan varrella syntyy ruumiita, mutta ei kuitenkaan sivullisista. Joukkion jäsenillä on rikollisen ulkokuoren alla hyvä sydän ja lähimmäisistä halutaan pitää huolta. Se ei kuitenkaan ole kovin helppoa Rööperin kaduilla.

Elokuvaa voidaan monin tavoin verrata Aleksi Mäkelän Vares-elokuviin. Rooleissakin on pitkälti sama kaarti, sillä Juha Veijonen nähdään poliisina sekä Samuli Edelmann ja Kari Hietalahti roistoina. Elokuvan kirkkaasti parhaasta suorituksesta vastaa Peter Franzen, jonka narkkarin rooli on Jussi-palkinnon arvoinen. Toki myös muu kaarti toimii hienosti yhdessä – jo ties monennenko kerran. Pihla Viitala ja Jasper Pääkkönen nähdään sivuosissa. Casting on muuten onnistunut, mutta Pääkkönen on liian teinipoikamainen ollakseen uskottava rikollispomo.

Leffa vie katsojaa peräti reilun kahden tunnin ajan ympäri 60-luvun Helsinkiä ja lähialueiden alamaailmaa. Leffan kesto on pitkä, mutta tarina kantaa hyvin loppuun saakka, eikä suvantoja synny. Tositapahtumiin perustuva tarina on synkkää suomidraamaa, jonka hahmojen eteenpäinvievänä voimana toimivat kosto ja epäonnistuneet isäsuhteet. Hahmojen edessä heilutetaan pelastusrenkaita, mutta kaikki eivät ymmärrä niihin tarttua.

Ohjauksessa Mäkelä onnistuu hyvin ja mukana onkin muutamia hauskoja kikkailuja, kuten kamera pyörivässä tynnyrissä ja muuta näyttävää. Myös elokuvan osuvasti valittu musiikki ansaitsee kiitokset.

Rööperi on kovatasoinen vauhtipaketti Helsingin alamaailmasta ja parasta kotimaista rikosdraamaa sitten parin vuoden takaisen Vareksen jatko-osan V2 Jäätynyt enkeli.

Genre: Toiminta / JännitysOhjaus: Aleksi MäkeläPääosissa: Samuli Edelmann, Peter Franzén, Pihla Viitala, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, Jasper PääkkönenEnsi-ilta: 9.1.2009Kesto: 2:16

Pisteet 4/5