Taken

Elokuvat · Stara.fi

Monista hienoista elokuvistaan tunnetuksi tullut menestystuottaja Luc Besson pääsee viimein näyttämään osaamistaan myös toimintaelokuvassa. Samalla hän pyyhkii saman genren muilla leffoilla lattiaa tuomalla valkokankaalle puolitoista tuntia silkkaa mättöä.

Luc Bessonin ja Robert Mark Kamenin käsikirjoittaman ja Pierre Morelin ohjaaman elokuvan päätähti Bryan (Liam Neeson) on entinen salaisen palvelun agentti, joka on ammattinsa takia ylisuojelevainen 17-vuotiasta Kim-tytärtään kohtaan. Avioeron jälkeen Kim jää äidilleen, joka saa lopulta ylipuhuttua Bryanin päästämään tyttärensä lomamatkalle Pariisiin.

Isän pahin pelko osoittautuu pian todeksi, kun albanialaiset ihmiskauppiaat kaappaavat tytön kauppatavarakseen. Kim ehtii kuitenkin soittaa isälleen puhelun, jonka perusteella Bryan lentää Pariisiin ja ryhtyy yhden miehen pelastusoperaatioon, jossa hänellä on vain muutama päivä aikaa pelastaa tyttärensä henki.

Elokuvan tarina tarjoaa jo varsin loppuun kulutetussa genressä jotain totutusta poikkeavaa ja varsinkin sen esitystapa on onnistunut. Leffan käsikirjoitus pursuaa hienoja ideoita niin taisteluissa, takaa-ajoissa kuin muillakin osa-alueilla. Maailman karismaattisimman äänen omaava Liam Neeson tekee yllättäen lähes täydellistä työtä toimintasankarina. Hänen roolihahmonsa on historian kovaotteisin agentti, johon verrattuna Jason Bourne on koulupoika ja James Bond partiolainen.

Taken tarjoaa massiivisimman adrenaliiniruiskeen miesmuistiin – tai ehkä koskaan – ja hengästyttävän brutaali toimintapaahto liimaa katsojan tuoliinsa. Jos elokuvaa pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, olisi se ”äijämäinen”, mikä kertoo samalla myös leffan kohderyhmän. Varsinaiseksi treffileffaksi tästä ei edellä mainituista syistä ole.

Genre: Toiminta / draama / jännitys



Ohjaus: Pierre Morel



Pääosissa: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen



Ensi-ilta: 9.1.2009



Kesto: 1:34

Pisteet 4/5