Operaatio Valkyrie

Elokuvat · Stara.fi

Toisesta maailmansodasta on jo vuosikymmeniä, mutta joillakin tahoilla tuntuu edelleen olevan tarve käsitellä Hitlerin mustaa kautta siten, että lopputulos vaikuttaa propagandalta, vaikka se ei sitä puhtaasti ehkä olekaan. Siitä huolimatta Operaatio Valkyrie tuntuu väkisinkin todistelevan jotain.

Elokuva kertoo natsiarmeijan johtajista, jotka ovat kyllästyneet Hitlerin hirmutekoihin ja haluavat pelastaa sekä maansa ihmiset että maansa maineen. Ainoa keino on tehdä vallankaappaus, mutta sen onnistumisen edellytyksenä on Hitlerin murhaaminen. Murhayritys toisensa jälkeen on kuitenkin epäonnistunut, mutta nyt kutsutaan hätiin Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), jonka on tarkoitus kääntää Hitlerin oma Operaatio Valkyrie nerokkaalla tavalla tätä vastaan.

Tositapahtumiin perustuva elokuva on menettänyt parhaan teränsä jo ennen alkutekstejä, koska tarinan lopputuloksen tunteminen kuuluu yleissivistykseen. Bryan Singer saa maalattua silti valkokankaalle mielenkiintoisen tarinan, mutta käsikirjoituksen tapahtumat tuntuvat turhan päälleliimatuilta ja suoraviivaisilta. Käsikirjoitukseen olisikin toivonut hieman syvempää taustoitusta sille ”miksi tapahtui” sen sijaan että elokuvassa näytetään vain ”kuinka tapahtui”.

Tom Cruise tekee tässä elokuvassa keskinkertaisen roolityön, mutta sivurooleissa nähdään muutamia todella onnistuneitakin suorituksia. Elokuvalla tuskin on historiallista merkitystä, mutta valkokankaalla se on lopulta ihan kelvollinen keskitason sotajännäri, mikäli ei anna lopputuloksen pilata jännitystä.

Genre: Toiminta / draama / jännitys
Ohjaus: Bryan Singer
Pääosissa: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Terence Stamp, Eddie Izzard, Kevin McNally, Christian Berkel, Tom Hollander, David Schofield
Ensi-ilta: 30.1.2009
Kesto: 2:02

Pisteet 3/5

Uusimmat