Maata meren alla

Elokuvat · Stara.fi

Suomessa ei tuoteta kovinkaan paljon komediallisia elokuvia, joten siinä mielessä Maata meren alla on mielenkiintoinen elokuva. Ikävä kyllä leffa ei kuitenkaan kykene lunastamaan lupaustaan komediallisuudesta jääden korkeintaan keskinkertaiseksi täytedraamaksi.

Elokuva kertoo ompelijattareksi opiskelleesta ja äärimmäisen epäsosiaalisesta adoptiolapsi Idasta (Amira Khalifa), joka asuu noin parikymppisenä edelleen kotona aktivistiäitinsä Katin (Marja Packalén) kanssa. Äiti yrittää saada kotona kaikki päivät maleksivaa tytärtä töihin, mutta huonolla menestyksellä.

Lopulta Ida päättää ottaa irtioton vaihtamalla maisemaa ja muuttamalla Berliiniin äidin entisen miesystävän tyhjään asuntoon. Ida pakkaa auton ja ottaa suunnan kohti Saksaa. Siellä hän tapaa monia ihmisiä, mutta ei kykene ottamaan heihin mitään kontaktia. Lopulta hänen homoystävänsä Ville (Matti Ristinen) tulee kylään ja tilanne alkaa helpottaa.

Elokuvan on ilmeisesti tarkoitus olla tarina itsenäistymisestä, mutta lopulta se onkin vain esimerkki surkeasti epäonnistuneesta käsikirjoituksesta ja keskinkertaista heikommista näyttelijänsuorituksista. Elokuvan parhaasta roolista vastaa saksalaistyttö Anitaa esittävä Annika Ernst.

Ohjaus on harvinaisen tönkköä, mutta suurin ongelma elokuvalle on se, ettei siinä tapahdu kerrassaan mitään. Tapahtumat soljuvat päämäärättömästi eteenpäin ja sitten elokuva onkin jo loppu. Muutamaa hyvää letkautusta lukuunottamatta lopputulos on puisevaa ajantuhlausta. Sunnuntaiaamun televisioelokuvaksi ainekset olisivat juuri ja juuri kasassa.

Genre: Draama / komedia
Ohjaus: Lenka Hellstedt
Pääosissa: Amira Khalifa, Marja Packalén, Matti Ristinen, Leena Uotila, Jarkko Niemi
Ensi-ilta: 23.1.2009
Kesto: 1:26

Pisteet 2/5

Uusimmat