Slummien miljonääri

Elokuvat · Stara.fi

Kevään odotetuin elokuva on Golden Globet ja Oscarit taannoin kahminut intialainen Slummien miljonääri, eli Slumdog Millionaire, joka poikkeaa raikkaasti perinteisten Hollywood-leffojen valtavirrasta. Kerrankin Oscarit menivät taideleffojen sijaan oikeaan osoitteeseen.

Elokuva kertoo 18-vuotiaan slummien kasvatin ja orpopojan Jamal Malikin elämäntarinan. Hän on päätynyt Haluatko miljonääriksi -tietokilpailuun ja yllättää kaikki menestyksellään. Juuri ennen viimeistä kysymystä poliisi pidättää hänet epäiltynä vilpistä. Eihän slummipoika voi tietää oikeita vastauksia.

Koko elokuvan tarina kietoutuu nerokkaasti tämän tietokilpailun kysymysten ja vastausten ympärille. Kysymys kysymykseltä Jamal kertoo kuulustelijoilleen miten hän on saanut oikean vastauksen tietoonsa. Samalla poliiseille aukeaa ikkuna nuoren orpopojan rajuun menneisyyteen ja uskomattomiin kokemuksiin ympäri Intiaa.

Jamal ei välitä rahasta, ja viimeisessä kysymyksessä myös kymmenille miljoonille televisiokatsojille selviää miksi hän on alunperin ottanut osaa koko kilpailuun.

Upean käsikirjoituksen lisäksi myös kaikki muut osa-alueet toimivat hienosti. Elokuva avaa länsimaisille katsojille Mumbain slummien karua elämää pikkupojan näkökulmasta. Dialogi on pitkälti englantia, mikä on länsimaisille katsojille hyvä asia. Hieman tosin ihmetyttää, kun noin kuusivuotias slummipoika pitää amerikkalaisille turisteille opastettuja kierroksia englanniksi. Oman räväkän lisämausteensa tarinalle tuo tieto siitä, että leffassa nähtäviä lapsitähtiä asuu oikeasti Mumbain slummeissa. Yhä edelleen.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset eivät ole ehkä universumin parhaita, mutta erityisesti Dev Patel onnistuu hienosti jurona, mutta itsevarmana, nuorena miehenä. Hänen rakastettunsa roolissa Freida Pinto onnistuu myös hyvin, mutta veljen roolissa Madhur Mittal on vain keskinkertainen.

Slummien miljonääri on yhtään liiottelematta vuoden paras elokuva. Se ei ole pelkkä elokuva, vaan myös kokemus. Tässä elokuvassa nähdään lisäksi paras käsikirjoitus vuosikausiin.

Genre: Romanttinen draama

Ohjaus: Danny Boyle

Pääosissa: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irrfan Khan

Ensi-ilta: 13.3.2009

Kesto: 2:02

Pisteet 5/5