Herttuatar

Elokuvat · Stara.fi

Devonshiren herttua (Ralph Fiennes) ottaa vaimokseen viehettävän ja sanavalmiin Georgianan (Keira Knightley), johon koko kansa rakastuu. Juro herttua odottaa nuorelta vaimoltaan ennen kaikkea yhtä asiaa: tämän tulee synnyttää miehelleen perijäksi poika.

Nuoren Georgianan odotukset avioliiton suhteen ovat alkuun romanttiset, mutta todellisuus elämästä jäykän ja vähäsanaisen herttuan kanssa onkin vallan toista. Georgianasta tulee oman aikansa julkkis ja muoti-ikoni, mutta elämä 1700-luvun Englannissa ei edes aatelisnaiselle ollut helppoa – ei varsinkaan silloin, kun onnistuu synnyttämään miehelleen pelkkiä tyttäriä.

Vieraissa tiuhaan käyvä herttua kohtelee koiriaankin paremmin kuin vaimoaan, joten seurapiireissä suosittu herttuatar löytääkin pian ansaitsemaansa rakkautta kotikartanonsa ulkopuolelta. Georgiana saa kuitenkin huomata, että vaikka oma mies pitää varsin julkisesti rakastajatarta, ei vaimolla ole oikeutta samaan. Vaimon uskottomuus on julkista nolaamista pelkäävälle herttualle liikaa, joten mies tiukentaa vaimonsa talutushihnaa julmasti henkisen kiristyksen keinoin.

Herttuatar pohjautuu 1700-luvulla Englannissa eläneestä aatelisnaisesta Georgiana Cavendishista kirjoitettuun elämänkertaan. Devonshiren herttuan vaimoksi päätynyttä kansan rakastamaa, mutta miehensä hyljeksimää naista on nykyaikana verrattu prinsessa Dianaan. Todellisuudessa näillä kahdella naisella olikin paljon yhteistä, sillä he olivat samasta Spencerin suvusta.

Vaikka elokuva pohjautuukin tositapahtumiin, kompastuu se hienoiseen tylsyyteen. Jokseenkin samankaltainen tarina nähtiin jo esimerkiksi Kuningattaren sisar -elokuvassa. Herttuaassa hieman kulunutta tarinaa kannattelevat kuitenkin loistavat päänäyttelijät. Keira Knightley näyttelee uskottavasti vahvaa aatelisnaista ja äitiä, jonka itsenäisyyttä oma aviomies kahlitsee. Myös Ralph Fiennes selviytyy kylmän herttuaan roolistaan hienosti.

Elokuva on toteutettu näyttävästi ja sen parhainta antia onkin valkokankaan täyttävä pukuloisto. Herttuatar voittikin ansaitusti parhaan puvustuksen Oscarin. Kaiken kaikkiaan Herttuatar on ihan kelpo ajanvietettä, mutta ei tarjoa historiallisten draamojen saralla, hyvästä yrityksestään huolimatta, mitään uutta.

Genre: Romanttinen draama

Ohjaus: Saul Dibb

Pääosissa: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rambling, Dominic Cooper, Hayley Atwell

Ensi-ilta: 27.02.2009

Kesto: 1:52

Pisteet 3/5