Mustesydän

Elokuvat · Stara.fi

Kirjoja rakastavalla Mortimer ”Mo” Folchartilla (Brendan Fraser) on erikoinen taito: hän saa kirjojen hahmot heräämään henkiin lukemalla tarinaa ääneen. Taitoon liittyy kuitenkin vaaroja, sillä aina kun yksi kirjan hahmo herätetään henkiin, siirtyy yksi ihminen oikeasta maailmasta tämän tilalle kirjaan.

Mo ja hänen 12-vuotias tyttärensä Meggie (Eliza Hope Bennett) menettivät juuri tuolla tavalla Meggien äidin Resan (Sienna Guillory) Mustesydän-nimiseen kirjaan Meggien ollessa vasta kolmevuotias. Ainoa tapa saada Resa pois kirjasta, on lukea hänet sieltä takaisin todelliseen maailmaan.

Ongelmia tuottavat kuitenkin harvinaisen kirjan löytäminen sekä kirjan roistot, jotka ovat päässeet kirjasta oikeaan maailmaan ja tuntuvat pitävän siitä enemmän kuin omastaan. Mo lähtee tyttärensä ja tämän isotädin Elinorin (Helen Mirren) kanssa pelastamaan vaimoaan, mutta vastassa on ilkeä Capricorn (Andy Serkis), jonka suunnitelmana on herättää Mustesydämen julmimmat pahikset henkiin Mon ja tämän tyttären avulla.

Cornelia Funken romaaniin perustuva Mustesydän olisi voinut olla valkokankaalla henkiin herätettynä paljon enemmän kuin mitä se nyt onnistuu olemaan. Elokuva jää ponnettomaksi seikkailuelokuvaksi, jonka fantasiamaailma ei ole lähellekään yhtä kiehtova kuin esimerkiksi Harry Potter -elokuvissa, vaikka samaa tunnelmaa on yritetty hakea.

Mustesydän tuntuu olevan hieman hutaisten tehty. Elokuvassa on toki hienoja erikoistehosteita ja oivailluksia, mutta kokonaisuus jättää kylmäksi. Eniten hämäävät tarinan ristiriitaisuudet ja pimentoon jätetyt juonenkäänteet.

Nimekkäistä näyttelijöistä ei elokuvassa ole puutetta, kun valkokankaalla nähdään niin Brendan Fraser kuin Helen Mirrenkin. Jotain jää kuitenkin puuttumaan. Näyttelijäsuorituksista katsojan korvaan särähtää eniten amerikkalaisen Mon tytärtä Meggietä näyttelevän Eliza Hope Bennettin brittiaksentti. Lisäksi elokuvassa näätää näyttelee näädän sijasta hyvin koulutettu fretti.

Elokuvan tarina antaa odottaa paljon parempaa kuin mitä toteutus pystyy tarjoamaan. Aiheesta olisi voinut saada irti paljon enemmänkin, mutta nyt elokuvan idea ja toteutus jäävät harmittavasti raakileen tasolle.

Genre: Fantasia/seikkailuOhjaus: Iain SoftleyPääosissa: Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Hope Bennett, Sienna Guillory, Paul Bettany, Helen Mirren, Rafi Gavron, Jamie Foreman, Jennifer Connelly, Jim BroadbentEnsi-ilta: 03.04.2009Kesto: 1:48

Pisteet 2/5