Miehet jotka vihaavat naisia

Elokuvat · Stara.fi

Stieg Larssonin menestyskirjaan perustuva yhteispohjoismainen Miehet jotka vihaavat naisia tuo valkokankaalle synkän rikostarinan, joka sijoittuu naapurimaamme aateliston maailmaan.

Taloustoimittaja Mikael ”Kalle” Blomkvist tuomitaan oikeudessa perusteettomasti vankilaan liikemiehen törkeästä kunnianloukkauksesta. Tuomion jälkeen Blomkvist palkataan miljonääri Henrik Vangerin toimesta selvittämään jo vuosikymmeniä aiemmin kadonneen veljentyttärensä Harrietin kohtaloa. Tapauksen selvittämisestä hän saisi palkkioksi pitävät todisteet liikemiestä vastaan.

Lähes mahdoton tehtävä alkaa hiljalleen avautua suvun arkistojen perusteella. Avukseen toimittaja värvää tiedonhankintaan erikoistuneen nuoren hakkerin Lisbeth Salanderin. Pian heidän ympärillään alkaa tapahtua uhkaavia asioita ja molemmat ymmärtävät olevansa lähellä ratkaisua. Perheyrityksellä vaikuttaa olevan synkkä salaisuus, mutta todisteita on lähes mahdoton hankkia.

Elokuvan kuvaus ja lavastus ovat omaa luokkaansa verrattuna Suomen vastaaviin tuotoksiin. Tarina jää kuitenkin lupaavan alun jälkeen polkemaan paikalleen. Sivujuonteen ovat toimivia, mutta nekin kuivuvat kokoon kesken leffan. Toisaalta pääjuoni vedetään välillä liiankin suoraksi. Kaiken raakuuden keskellä tarina tarjoaa myös hieman inhimillisyyttä. Tämä ei aivan ruotsielokuvan parhaimmistoa, mutta mukavaa keskitasoa kuitenkin.

Genre: Trilleri

Ohjaus: Niels Arden Oplev

Pääosissa: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Peter Haber, Lena Endre

Ensi-ilta: 27.3.2009

Kesto: 2:33

Pisteet 3/5