12 Rounds

Elokuvat · Stara.fi

Suomalaisen Renny Harlinin kovasti odotettu uutuuselokuva 12 Rounds kertoo vauhdikkaan tarinan terroristin ja poliisin välisestä verisestä taistelusta amerikkalaisen suurkaupungin kaduilla.

Konstaapeli Danny Baxter (John Cena) sattuu paikalle, kun kansainvälinen asekauppias Miles Jackson (Aidan Gillen) joutuu takaa-ajetuksi. Baxter saa lopulta pidätettyä koko maailman etsimän rikollisen, mutta samalla ohikulkija ajaa miehen tyttöystävän kuoliaaksi. Vankilaan passitettu Jackson hautoo kuitenkin kostoa poliisille ja tämän läheisille.

Lopulta Jackson pääsee pakenemaan vankilasta ja tekee komisarioksi ylennetyn poliisin elämästä helvettiä. Poliisin vaimon työmatkalla kidnapannut asekauppias vaatii Baxteria osallistumaan peliin, jonka panoksena ovat lukuisat ihmishenget. Myös hänen omansa. Kaksitoista tehtävää ovat toinen toistaan vaikeampia, mutta lopulta niiden yhteys toisiinsa alkaa selvitä myös Baxterille.

Renny Harlin on työstänyt elokuvasta toimivan vauhtipaketin, jonka perusajatus on kuitenkin nähty jo muiden muassa Die Hard -elokuvassa. Silti tarina ja käsikirjoitus toimivat mukavasti ja Rennyn ohjaus erityisen hyvin. Elokuvan akilleen kantapää löytyy kuitenkin castingista, sillä näyttelijät ovat Gilleniä lukuunottamatta todella ala-arvoisia. Yhdysvalloissa John Cena vetää varmasti väkeä teattereihin, mutta näyttelijäksi hänestä ei WWE-kehän ulkopuolella ole. Ellei tarkoituksena ole esittää puupökkelöä. Sama pätee myös lähes kaikkiin muihinkin elokuvan tähtiin.

Lähes kaikki elokuvan osa-alueet toimivat hyvin, mutta kokonaisuus karahtaa kiville näyttelijäsuorituksissa. Erityisen surkea on FBI-agentin roolissa tötöilevä Steve Harris. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat kuitenkin onnistuneita ja intensiteetti pysyy kiitettävän korkealla koko elokuvan ajan. Ohjauspuolella kännykkä- ja kotivideopätkät ovat raikas oivallus. Suuremmalla budjetilla tästä olisi saanut a-luokan Hollywood-pätkän, mutta nyt homma jää ikävästi puolitiehen.

Genre: Toiminta

Ohjaus: Renny Harlin

Pääosissa: John Cena, Ashley Scott, Steve Harris

Ensi-ilta: 17.4.2009

Kesto: 1:49

Pisteet 3/5