Mammutti

Elokuvat · Stara.fi

Dokumentaarista kerrontaa lähentelevä Mammutti kertoo newyorkilaisen perheen ja heidän kotiavustajansa elämästä ja eron aiheuttamasta tuskasta 2000-luvun kännykkäaikakaudella.

Perheen isä Leo (Gael Garcia Bernal) on nettipelifirman äkkirikastunut omistaja ja äiti Ellen (Michelle Williams) päivystyksessä uurastava lääkäri. Kymmenvuotias tytär Jackie (Sophie Nyweide) käy koulua ja haaveilee urasta tähtitieteilijänä. Äidin pitkittynyt yötyöjakso ja isän Thaimaan-matka saavat Jackien kiintymään perheen filippiiniläiseen kodinhoitajan, joka elää itsekin tahtomattaan kaukana lapsistaan.

Lukas Moodyssonin ohjaus pyrkii hakemaan mitättömistä tapahtumista vauhtia, mutta yritykset tyrehtyvät kerta toisensa jälkeen – oli kyseessä sitten perheen äidin sairaalan tai isän Thaimaan reissun tapahtumat. Käsikirjoituksessa ja ohjauksessa on yritetty tavoitella episodielokuvamaista kerrontaa Crash ja Babel -elokuvien tyyliin, mutta huonolla menestyksellä. Tarinan parasta antia ovat isän seikkailut Thaimaassa, mutta katsojan pitää hereillä vain mahdollisen loppuratkaisun odottaminen.

Elokuva muistuttaa kaikessa sekavuudessaan ja juonettomuudessaan lähinnä realitysarjaa tai lyhytelokuvaa, jonka tarina jatkuu ja jatkuu. Varsinaiseksi valkokangas-elokuvaksi eväät eivät kerta kaikkiaan riitä. Heikkolaatuinen musiikki lisää vielä vaikutelmaa. Michelle Williams tekee elokuvassa uransa todennäköisesti huonoimman roolinsa. Hän on rooliin hyvä, mutta rooli ei ole hänelle hyvä. Kokonaisuutena Mammutti tuntuu väkisin väännetyltä ja sopisi paremmin elokuvajuhlien yleisölle kuin peruskatsojalle.

Genre: Draama

Ohjaus: Lukas Moodysson

Pääosissa: Gael Garcia Bernal, Michelle Williams, Sophie Nyweide, Marife Necesito, Thomas McCarthy

Ensi-ilta: 17.4.2009

Kesto: 2:08

Pisteet 1/5