Sonata Arctica haastattelu

Haastattelut · Stara.fi

Pohjoisesta tuulee jälleen vahvasti, sillä kemiläinen hevihirmu Sonata Arctica on valmistellut kevään aikana uutta albumiaan. Viihdelehti Stara tapasi yhtyeen keulahahmo Tony Kakon ja tiedusteli yhtyeen kuulumisia.

Yhtyeen viime vuotinen kiertue päättyi 29. marraskuuta Venäjälle, minkä jälkeen herrat keskittyivät uuden materiaalin tekoon. Vokalisti Tony Kakon mukaan uusi albumi tulee ilmestymään syyskuussa.

– Vielä en paljasta tulokkaan nimeä, vaikka itse sen jo tiedämmekin. Tällä hetkellä teemme viimeisiä nauhoituksia ja kesäkuussa on vuorossa miksaus. Ensimmäinen singlelohkaisu julkaistaneen elokuussa. Kaikkiaan albumilla tullee olemaan 12 – 13 biisiä, Kakko kertoi Staralle.

– Edellinen albumi Unia ilmestyi 2007, jonka jälkeen olemme tehneet paljon keikkoja eri puolilla maailmaa. Nyt tuntui, että on aika jälleen kaivaa biisiarkkua ja tehdä uusi albumi.

Tulossa aggressiivisempi levy

Yhtyeen laulajan mukaan syyskuussa ilmestyvällä tuotoksella kuullaan enemmän perinteistä Sonata Arcticaa kuin Unialla.

Unia oli omalla tavallaan aivan uutta Sonataa, jota ei ollut aiemmin kuultu. Silloin mukana oli muun muassa paljon proge-vaikutteita. Niitä on toki mukana nytkin, mutta ne eivät ole niin hallitsevia. Uudella albumilla matkataankin enemmän perinteisemmän Sonata Arctican pariin.

– Rumpalimme Tommy totesi materiaalin olevan paljon Silence-albumin henkistä. Itse en osaa niin tarkoin eritellä, mutta varmasti mukana on samoja aineksia. Albumilla on myös enemmän aggressiivisuutta, joka ilmenee ennen kaikkea kitarariffeissä. Uskoisin, että albumi on niin perinteisemmän Sonatan ystävien kuin meidät Unian kautta löytäneidenkin mieleen, Kakko pohtii.

Julkaisukeikka kotikonnuilla

Sonata Arctica esiintyy seuraavan kerran 9. heinäkuuta Norjassa, minkä jälkeen bändi vetää hieman henkeä ennen kotimaan keikkoja. Elokuun 1. päivänä kalenterissa on Kuopion RockCock ja seuraavana päivänä Vantaan Ankkarock.

Kakon mukaan elokuun alun keikoilla kuullaan jo uutta materiaalia, mutta varsinainen uuden albumin julkaisukeikka on 8. elokuuta bändin kotikonnuilla Kemissä. Tuolloin mukana musisoimassa on myös ainakin Sturm und Drang.

– Elokuinen Sonata Arctica Open Air järjestetään Kemissä toista kertaa. Vuonna 2006 paikalla oli vajaat kolmetuhatta ihmistä, eli eiköhän nyt pistetä vielä paremmaksi, Kakko kertoo Staralle.

– Kiertue on mahtava aloittaa juuri Kemistä, sillä kyllähän kotikentällä soittamisessa on aina oma ainutlaatuinen lataus. Tuntuu muutoinkin hyvältä soittaa kaupungissa, missä kaikki on aloitettu ja lähdetty tien päälle.

”Uudet maat ovat haaste”

Syyskuussa Sonata suuntaa useamman viikon Pohjois-Amerikan kiertueelle, jonka jälkeen on vuorossa Euroopan osio. Pohjoisen poikien matka vie myös aivan uusien keikkamaidenkin lavoille, sillä ohjemassa ovat ainakin Australia, Taiwan ja Hong Kong. Toki mukaan mahtuu myös perinteinen Japanin turnee. Suomen keikkoja on laajamittaisemmin luvassa vasta ensi vuoden puolella.

– On aina uusi haaste esiintyä maissa, joissa emme ole ennen soittaneet. Periaatteessahan ei ole väliä missä soitetaan – oleellista on se, miten homma tehdään. Jokaisen keikan päämäärä on, että paikalle tullut yleisö saa sitä mitä on odottanutkin ja on keikan jälkeen valmis näkemään meidät vielä joskus uudelleenkin.

Muiden kesäsuunnitelmien osalta Tonylla oli varsin yksinkertaiset visiot.

– Jospa vaimon kanssa saisi yhteistä aikaa järjestymään. Kesällä on mukava muutoinkin vain oleilla ja tehdä vaikka pihahommia ja ladata samalla akkuja tuleviin koitoksiin. Suomen kesähän on valoisa ja hieno, eli siitä kannattaa nauttia!

Tomi Olli