Idol-äänestyksessä jälleen huijauskohu ja jopa sääntörikkomus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Realityohjelmien tekstiviesti- ja puhelinäänestysten uskottavuus on kärsinyt Suomessa viime aikoina kovia kolhuja, kun esimerkiksi Big Brother, Idols ja Mikkosten maailma -ohjelmien äänestystuloksia on epäilty tekaistuiksi. Nyt myös Yhdysvalloissa kohutaan äänestystulosten manipuloimisesta.

Tämän vuoden American Idol -kilpailu päättyi muutama päivä sitten Kris Allenin voittoon. Tulos oli suuri yllätys, sillä toinen finalisti Adam Lambert oli etukäteen selvä voittajasuosikki. Tuotantoyhtiö ei ole suostunut antamaan tietoja äänestyksestä, joten asiaa on pengottu muilla tavoin. Nyt taustalta onkin löytynyt epäilyttäviä seikkoja ja mahdollisesti jopa sääntörikkomus.

Ohjelman pääsponsori, teleyhtiö AT&T, jakoi The Arkansas Democrat-Gazette -lehden mukaan ennen finaalia Kris Allenin kannattajien käyttöön kännyköitä, joilla fanit saivat äänestää ilmaiseksi. Lisäksi yhtiö opetti niin sanotun ”power text” -tekniikan, jonka avulla ihmiset saivat lähetettyä ilmaiseksi jopa yli kymmenen äänestysviestiä yhdellä napinpainalluksella.

Lehden mukaan AT&T tarjosi ilmaisia viestejä ainoastaan Kris Allenin kannattajille ja ainoastaan Allenin kotikonnuilla Arkansasissa. Toisen finalistin, Adam Lambertin, kannattajille ei tarjottu lainkaan ilmaisia puhelimia, ilmaisia äänestysviestejä tai ”power text” -tekniikkaa. Tieto pääsponsorin puolueellisuudesta ja suoranaisesta huijauksesta on luonnollisesti suututtanut Lambertin kannattajat, jotka joutuivat naputtelemaan viestit yksitellen ja maksamaan jokaisesta lähetetystä äänestysviestistä.

American Idol -ohjelman yhteydessä esitetyissä säännöissä ilmoitetaan, että kaikenlaisten massaviestien lähettäminen on äänestyksessä kiellettyä ja että epäreiluja keinoja hyväksikäyttäen annetut äänet voidaan hylätä. Tuotantoyhtiötä vaaditaankin nyt hylkäämään sääntöjen vastaiset viestit. Ohjelman tuotantoyhtiö Fox Broadcasting ei ole suostunut kommentoimaan tilannetta. Teleyhtiö AT&T on kuitenkin myöntänyt lehtitiedot oikeiksi.