Aste : Surullisiilauluja

Albumit · Stara.fi

Kevään aikana kotimainen hiphop-nimi Aste on tullut eteen useammassakin yhteydessä. Artistin toisen albumin takaa löytyy myös kotimainen tuottaja Henri ”MGI” Lanz, joten levylle oli asetettu etukäteen keskimääräistä kovemmat odotukset.

Nämä odotukset tosin romuttuivat nopeasti ”kesähitillä” Poikkeus sääntöön, joka perustuu Bogart Co:n All The Best Girls -discoklassikkon teemaan. Kappaleen perusidea on todella kulunut ja muutenkin lopputulos kuulostaa hiphop-urasta haaveilevan pikkupojan ensimmäiseltä demolta. Lyriikat ja erityisesti kertosäe tekevät genressään useamman vuoden pohjat.

Aloitusraita Eteenpäin toimii soundien osalta kiitettävästi ja kertsissäkin on hieman koukkua. Biisi on kesäisen energistä ja toimivaa tanssikamaa. Kakkosraidalla ”U-u-unelmien po-po-po-poikaystävä” kuulostaa lähinnä Raptorin tuotannolta ja saman biisin Justin Timberlake rip-off on naurettavan korni. Huh huh. Meidän syy alkaa soundien osalta lupaavasti, mutta kupla puhkeaa Asteen avattua suunsa. Skittapohjainen Rakkauslaulu tavoittelee jo hieman laadukkaampia tunnelmia ja vokaalitkin ovat asteen järkevämpiä. Tässä onkin levyn paras raita.

Päästä mut pois yhdistelee jenkkityylistä kitarapoppia hiphopiin. Idea on sinänsä hyvä ja sävellyskin toimii välttävästi. Kertosäkeen vokaaleihin olisi kuitenkin kannattanut kiinnittää hieman karismaattisempi naisvokalisti. Rajojen rikkomista löytyy myös kappaleesta Takaisin, jonka naisvokaali puolestaan toimii taustalla. Miten kävikään pitää sisällään tarttuvan kertosäkeen ja hyvin rullaavan taustan, mutta kokonaisuus on niistä huolimatta väsynyt. Slovaritunnelmainen Loppu päättää levyn tunnelmallisella kitarataustalla ja korneilla lyriikoilla.

Asteen levyn kappaleita yhdistävät hiomaton artikulointi ja yltiölapselliset lyriikat, joista osa lienee peräisin peräisin yläasteen ainekirjoitustunnilta. Korviin sattuu myös Asteen flow, joka rullaa sujuvasti kuin neliskanttinen rengas. Erikoista levyssä on lähinnä se, että sen on julkaissut suuri kansainvälinen levy-yhtiö. Toivottavasti jatkossa tällaisia ei päästetä kauppoihin asti, sillä lapsille suunnattujen hiphop-levyjen olisi hyvä olla hieman laadukkaampaa materiaalia.

Pisteet 2/5