Michael Jackson teki uskomattomia ennätyksiä kuolemansa jälkeen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime viikolla menehtynyt Popin kuningas Michael Jackson on tehnyt historiaa heti kuolemansa jälkeen, kun fanit ovat rynnänneet fyysisiin ja digitaalisiin levykauppoihin hamstraamaan idolinsa musiikkia.

Yhdysvaltojen virallisia listoja keräävä Billboard kertoi tänään, että Nielsenin viime viikolla keräämien alustavien tilastojen mukaan Top Pop Catalog Albums -listan kymmenestä myydyimmästä peräti yhdeksän olisi Michael Jacksonin levyjä.

Kahdeksan levyistä on hänen omia albumejaan ja kokoelmiaan ja yksi on Jackson 5 -yhtyeen kokoelmalevy. Ykkösenä on vuonna 2003 julkaistu Number Ones -kokoelma. Tähän saavutukseen ei ole aiemmin kyennyt kukaan artisti tai yhtye. Lopullinen lista julkistetaan myöhemmin tänään.

Nielsenin mukaan Michael Jacksonin levyjä myytiin viime viikolla yhteensä 415.000 kappaletta, joista peräti 58 prosenttia myytiin digitaalisessa formaatissa. Vertailukohtaa antaa se, että edellisellä viikolla Jacksonin albumeja myytiin yhteensä vain 10.000 kappaletta.

Viikon myynti oli 40 prosenttia enemmän kuin koko viime vuoden Jackson-levyjen myynti Yhdysvalloissa. Digitaalisella albumilistalla Jacksonilla oli viime viikolla alustavien tietojen mukaan kuusi listasijoitusta kymmenestä. Digitaalisella singlelistalla 75 kappaleesta peräti 25 on Michael Jacksonin esittämiä. Niistä 21 on soolohittejä ja neljä sisarusten kanssa esitettyjä.

Varsinaisen albumilistan ykkösenä oli kuitenkin 88.000 kappaletta myynyt The Black Eyed Peasin The E.N.D., sillä vanhoja levyjä ei lasketa mukaan albumilistalle. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun vanhat katalogilevyt myyvät enemmän kuin päälistan ykkönen. Peräti kolme Michael Jacksonin albumia ylitti viime viikolla The Black Eyed Peasin myynnin.

Viime vuoden helmikuussa uudelleenjulkaistu Thriller oli tehdä tämän ennätyksen, mutta 166.000 myytyä kappaletta jäi lopulta 180.000 myyneen Amy Winehousen Back To Black -albumin jalkoihin ja Jackson sai tyytyä kakkostilaan.