Kunniattomat paskiaiset arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Yksi vuoden odotetuimmista ensi-illoista on Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset. Elokuva ylittää odotukset tarjoamalla samassa paketissa synkän natsitarinan, tiivistunnelmaisen jännärin ja muutamat makeat naurut.

Elokuva sijoittuu Saksan miehittämään Ranskaan, jossa natsieversti Hans Landa (Christoph Waltz) tappaa Shosanna Dreyfusin (Melanie Laurent) juutalaisperheen. Shosanna pääsee täpärästi karkuun ja pakenee Pariisiin, jossa hän väärentää henkilöllisyytensä ja esiintyy elokuvateatterinomistajana.

Toisaalla luutnantti Aldo Rainen (Brad Pitt) johtama Kunniattomat paskiaiset -ryhmä kylvää kauhua nylkemällä surmaamiensa natsien päänahat. Kohtalot yhtyvät, kun natsit päättävät järjestää sankarielokuvan ensi-illan Dreyfusin omistamassa teatterissa. Siellä on määrä surmata koko natsijohto ja päättää sota kertalaakista.

Herkullisen monimuotoinen käsikirjoitus ja taidokas ohjaus pitävät katsojan penkissä kuin liimattuna käsien hikoillessa ja pulssin noustessa, sillä tarinan yksikään juonenkäänne ei ole kirkossa kuulutettu. Tarantinon tuttuun tyyliin myös tarinaa tukeva musiikki hipoo täydellisyyttä kaikessa korniudessaan ja särmikkyydessään.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset hakevat vertaansa, eikä päätähti Brad Pitt vastaa parhaasta suorituksesta. Hänen ökyamerikkalaisen roolinsa tuntuu tässä kontekstissa liian komedialliselta, eikä sovi kokonaisuuteen. Sen sijaan erityisesti Christoph Waltz nostaa oman tähtensä korkealle värikkään natsiroolinsa myötä, josta voisi hyvinkin ansaita jopa sivuosa-Oscarin.

Tämä elokuva on mestariteos – ilman minkäänlaista tarantinolisää.  Klassikko on syntynyt.

Genre: Toiminta / seikkailuOhjaus: Quentin TarantinoPääosissa: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth, Mike Myers, Julie Dreyfus, Melanie Laurent, B.J Novak, Christoph WaltzEnsi-ilta: 4.9.2009Kesto: 2:36

Pisteet 5/5