Fame

Elokuvat · Stara.fi

1980-luvun Fame-klassikkoelokuvan uudelleenfilmatisointi kertoo joukosta nuoria, jotka kovalla työllä ja lahjakkuudellaan pääsevät opiskelemaan New Yorkin Esittävien taiteiden lukioon. Koulu antaa menestyksestä haaveileville nuorille tilaisuuden toteuttaa unelmansa ja päästä lähemmäs tähteyttä. Menestyksellä on kuitenkin hintansa.

Nuoret kamppailevat valintojen ja aikuiseksi kasvamisen kanssa, kun aikuisuuden kynnyksellä on valittava oma polkunsa omien haaveiden ja todellisten lahjojen välimaastosta. Kouluvuosien kypsyttäminä nuoret alkavat ymmärtää, mitä menestys on ja mitä siihen todellisuudessa vaaditaan.

Musikaali-genreen lukeutuva Fame ei kuulu niihin musikaaleihin, joissa spontaanit musiikki – ja lauluesitykset siivittävät juonta eteenpäin. Uudessa taltioinnissa laulu- ja tanssiesityksiä nähdään pääsääntöisesti vain realistisissa tilanteissa, kuten oppilaiden taide-aineiden tunneilla. Tämä pitää elokuvan aihepiiristään huolimatta tiukasti kiinni maanpinnalla.

Elokuva keskittyy kuvaamaan usean omalla sarallaan lahjakkaan nuoren menestyksen tavoittelua. Useaan päähenkilöön keskittyminen ei kuitenkaan onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, sillä katsoja ei pääse kunnolla sisään yhdenkään henkilöhahmon tarinaan. Neljä kouluvuotta hurahtaa katsojan ohi vilauksessa, joten pintaa syvemmälle ei ehdi päästä.

Valkokankaalla nähdään liuta suurelle yleisölle tuntemattomia kasvoja. Elokuvan nuorista näyttelijöistä löytyy paljon musiikillisesti ja tanssillisesti lahjakkaita nuoria, mutta toivottua karismaa ei heistä kaikista kuitenkaan löydy. Parhaimmat roolisuoritukset elokuvassa tekevätkin opettajia esittävät konkarinäyttelijät. Nuorista hienoimman roolin tekee hiphop-artistiksi elokuvassa ajautuva Naturi Nauhgton, jonka lauluääni säväyttää.

Elokuvan uskottavuuden kannalta huonoin hahmo on Kay Panabakerin esittämä Jenny. Näyttelijäksi haluava tyttö on huikeita musiikillisia ja tanssillisia lahjoja omaavia nuoria vilisevässä elokuvassa ainoa, jonka ainoa avu tuntuu olevan tahto. Katsojan on kuitenkin vaikea uskoa, että ujo ja introvertti tyttö valittaisiin satojen hakijoiden joukosta huonosti menneen pääsykokeen jälkeen vain lahjakkuuksia sisään ottavaan kouluun pelkän tahdon siivittämänä.

Elokuvasta on tarkoituksella tehty erittäin siloteltu. Paheksuntaa herättävät aihepiirit on jätetty käsittelemättä, joten lopputulos jää särmättömäksi. Toisaalta turhan synkistelyn poisjääminen tekee leffasta hyvän mielen elokuvan. Selkeästi nuorille suunnattu elokuva jaksaa pinnallisuudestaan huolimatta viihdyttää, varsinkin katsojia, jotka itse uskaltavat yhä unelmoida.

Genre: Musikaali

Ohjaus: Kevin Tancharoen

Pääosissa: Debbie Allen, Charles S. Dutton, Asher Book, Kay Panabaker, Kherington Payne, Naturi Naughton, Anna Maria Perez de Tagle, Kristy Flores, Walter Perez, Paul McGill, Paul Iacono

Ensi-ilta: 16.10.2009

Kesto: 1:49

Pisteet 3/5