500 Days of Summer

Elokuvat · Stara.fi

Tom (Joseph Gordon-Levitt) haluaisi olla arkkitehti, mutta on ajautunut työskentelemään onnittelukorttien suunnittelijaksi. Hän uskoo että täydellisen onnen tuo vain tosi rakkaus. Yllättäen miehen tosi rakkaus kävelee työpaikalla vastaan uuden sihteerin Summerin (Zooey Deschanel) muodossa.

Päätä pahkaa rakastunut Tom ei usko mahdollisuuksiinsa, kunnes Summer tekeekin aloitteen. Heidän välilleen syntyy suhde, mutta millainen, siitä Tom on ymmällään. Summer tekee selväksi, että hän on nykyaikainen nainen, joka ei usko rakkauteen eikä siten myöskään etsi vakavaa suhdetta. Tom kummastelee, miten nainen voi ottaa heidän suhteensa niin kevyesti, kunnes Summer eräänä päivänä ilmoittaa suhteen olevan ohi. Murtunut Tom alkaa kelata taaksepäin heidän 500 päivää kestänyttä suhdettaan yrittäen selvittää, mikä oikein meni vikaan.

500 Days Of Summer on vaikea lokeroitava. Elokuva ei ole tarpeeksi hauska ollakseen komedia, mutta toisaalta se on liian kevyt ollakseen draama. Elokuvan vakava kertojanääni ilmoittaa katsojalle jo heti alussa, että elokuva ei ole rakkaustarina. Ihmissuhdekoukeroiden täyttämä elokuva joka tapauksessa on, mutta perinteiseksi ihmissuhde-elokuvaksi sitä ei voi kutsua.

500 Days Of Summer ei ole siirappinen rakkaustarina, vaan ote kenen tahansa rakkauteen pettyneen ihmisen elämästä. Kerronta tapahtuu ajassa hyppimisenä, mikä saa katsojan hämilleen, sillä tarinassa mukana pysyminen on turhauttavan työlästä. Punaisena lankana aikahyppelyssä toimivat ruudulle ilmestyvät päivien määrät, joista pitää päätellä, onko tuleva kohtaus pääparin mönkään menneen suhteen alusta, keskivaiheilta vai sen lopusta. Irralliset kohtaukset jättävät tarinaan liikaa aukkoja, joten kokonaisuus ei pääse kunnolla kasvamaan.

Elokuvassa keskitytään päähenkilö Tomin näkökulmaan. Katsoja pystyykin enemmän samaistumaan Tomiin kuin Summeriin, sillä kylmänä kuvattua Summerin hahmoa ei katsojalle sen kummemmin avata. Elokuvassa on paljon hyviä oivalluksia, mutta valtavirrasta erottumaan pyrkivä toteutus tökkii ja tekee elokuvasta välillä puuduttavaa katsottavaa.

Vaikka toteutus ei täysin onnistukaan, on elokuvan pyrkimykset silti positiivisia. Elokuva kertoo rehellisesti, että joskus suhteet eivät vain onnistu, sillä todellinen molemminpuoleinen rakkaus on harvinaista – mutta hyvinkin mahdollista.

Genre: Komedia/ draama/ romantiikkaOhjaus: Marc WebbPääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz, Matthew Gray GublerEnsi-ilta: 30.10.2009Kesto: 1:36

Pisteet 2/5