Funk-legenda George Clinton Suomeen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Mustaan musiikkiin lähtemättömän vaikutuksen musiikillaan tehnyt funk-legenda George Clinton saapuu ensi viikolla konsertoimaan Suomeen. Hän nousee The Circus -yökerhon lavalle tiistaina 10. marraskuuta.

George Clintonin vaikutusta funkin kehityksessä ei voi kyllin korostaa. Yhdessä Parliamentin, Funkadelicin ja eri sooloprojektien kanssa levytetyt lähes viisikymmentä levyä puhuvat omaa painavaa kieltään paitsi miehen luovuudesta, myös kokeilunhalusta ja uudistumisen tarpeesta.

Red Hot Chili Peppersin ja Thomas Dolbyn levytuottajana toimiminen kertoo Clintonin halusta osallistua musiikin eteenpäin viemiseen myös oman materiaalinsa ulkopuolella. Vastavuoroisesti maailmanmaineeseen noussut Prince tarjosi vuonna 1986 Paisley Park -yhtiönsä Clintonin julkaisukanavaksi, kun tämä oli jälleen kerran rikkonut välinsä suuren levy-yhtiön, tällä kertaa Capitolin kanssa.

Pohjois-Carolinassa vuonna 1940 syntynyt George Clinton oli superkokoonpanojensa Parliamentin ja Funkadelicin kanssa suurimmassa nosteessaan 1970-luvun lopulla, jolloin hiphop-musiikki otti ensiaskeleitaan. Monet hopparipioneereista pitivät Clintonia suurimpana esikuvanaan ja sämpläyskulttuurin kulta-aikojen koittaessa Clintonin musiikki päätyi sadoille hiphop -levyille.

Clintonia onkin James Brownin ohella sanottu maailman sämplätyimmäksi artistiksi. Toisin kuin Brown loppuaikoinaan, George Clinton on onnistunut välttämään livekonserteissaan jukebox-ilmiön ja pitänyt musiikkinsa elävänä ja ennalta-arvaamattomana.