DJ Hero

Pelit · Stara.fi

Musiikkiaiheiset konsolipelit ovat nousseet viime vuosina selvästi suurimmaksi peli-ilmiöksi. Laulamiseen ja soittamiseen liittyvät pelit ovat samalla valloittaneet pelilistat, mutta soittopuolella pääpaino on tähän saakka ollut popissa ja rockissa. Nyt tilanteeseen on tullut muutos, kun Activision on julkaissut kovasti odotetun DJ Hero -pelinsä.

Pitkälti Guitar Hero -tyylisestä pelikokemuksesta skeban rämpyttämisen sijaan tarkoitus on toimia soittopöydän takana tiskijukkana. Peruspaketin pelivälineenä on ”levysoitin”, jossa on mukana myös mikseri. Muovinen setti on hieman turhankin kevyt, mutta ajaa toki asiansa. Crossfaden näppituntuma lähentelee yllättävän hyvin aitoa DJ-mikseriä muovisuudesta huolimatta. Langattomien mikrofonien kanssa esiintyvistä viiveistä ei tässä pelissä onneksi kärsitä, koska pelivälineestä konsolille välittyy vain vähän dataa. Viive olisikin tässä pelissä kohtalokas ongelma.

Varsinainen pelikokemus on alusta saakka positiivinen yllätys. Realismi on nyt aavistuksen lähempänä todellisuutta kuin Guitar Hero -pelissä, sillä hallintavälineet ovat pitkälti samanlaiset. Aidon vinyylisoittimen kanssa pelivälineellä ei toki ole mitään tekemistä. Esimerkiksi crossfaderin käsitteleminen ja pelin perusajatuksen ymmärtäminen on ammattilaiselle helppoa, mutta myös amatööri saa pian kiinni ajatuksesta ja pääsee fiilistelemään asiantuntemuksella valitun tanssimusiikin parissa.

Yhteen esitykseen on nivottu yhteen ”mash-upiksi” vähintään kaksi kappaletta, joita pelaajan on määrä ”miksailla” ruudulla näkyvän ohjeistuksen mukaisesti. Tasosta riippuen samaan miksaukseen saadaan huimasti lisää vaikeusastetta, jonka kasvaessa mukaan tulevat myös muiden muassa flanger ja scratchäykset. Lisäksi pelaaja voi heitellä väliin erilaisia huudahduksia, jotka ovat kuitenkin lähinnä korneja otteita tutuista hiteistä.

Pelin musiikkivalikoima ansaitsee kuitenkin erityiskehut, sillä mukana sekä lukuisia uusia hittejä että myös vanhoja klassikoita niin discon kuin hiphopinkin saralta. Mash-upeihin valitut kappaleet on valittu taidokkaasti ja niiden yhteensovittaminen on sekin onnistunut hienosti. Kaikesta huomaa, että mukana on ollut joukko alan ammattilaisia ja oikeita DJ-tähtiä.

DJ Heron rockimpien kappaleiden merkeissä peliin voi halutessaan yhdistää myös Guitar Herosta tutun kitaran. Silloin DJ ja kitaristi voivat paahtaa yhdessä esimerkiksi Aerosmith ja Run DMC -yhtyeiden Walk This Way -klassikkoa. DJ Heron parissa sujuu helposti ilta toisensa perään ja aina löytyy uusia haasteita. Jo pelkästään hyvien mash-upien kuunteleminen on sekin viihdyttävää.

Pisteet 4/5