K18-pelejä kaupitellaan pikkukaupunkien lapsille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valtion elokuvatarkastamo ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry. ovat suorittaneet pelien ikärajavalvontaa jälleenmyyjien keskuudessa loka-marraskuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa kiellettyjä pelejä erilaisilta pelien vähittäismyyjiltä.

Kolme 14 – 15 -vuotiasta nuorta liikkuivat tällä kertaa Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa ja Imatralla. Koeostajat kävivät seuraavissa kaupoissa: Anttila, Euromarket, Gamestop, Gigantti, K-Citymarket, Prisma, Stockmann, Tilt – Pelaajan Pelikauppa ja VPD.

Ostoyrityksiä kertyi 22 myymälässä yhteensä 30. Nuori onnistui tänä vuonna saamaan pelin yhdeksässä ostoyrityksessä. Tulos on suunnilleen viime vuoden tasolla. Huomioitavaa tämän vuoden koeostojen osalla on pääkaupunkiseudun kauppojen tiukentunut suhtautuminen sitovan K18 merkinnän noudattamiseen.

Enemmistö valitettavista myyntitapahtumista tapahtui Kaakkois-Suomessa. Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin elokuvatarkastamon tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin aina välittömästi.

– Tehdyillä koulutuksilla on ollut vaikutusta, mutta lisäinformaatiolle on edelleen tarvetta. Pelien ikämerkinnät ovat tärkeä huomioitava asia. Olemme lähestyneet kauppoja yhteistyössä pelien maahantuojien kanssa ja pyytäneet kiinnittämään huomiota erityisesti myös nettikauppaan. Nettikauppojen aktiivisen seurannan lisäksi laajennamme koeostoja jatkossa edelleen tasaisemmin ympäri Suomea, kertoo elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo.